OECD ülkeleri, atık yönetimi ve ekonomik büyüme
Sanayileşmenin, ekonomik büyümenin, kentleşmenin ve nüfus artışının bir araya gelerek dünya çapında yarattığı çevresel sorunlar, özellikle yirminci yüzyılın son çeyreğinde bir patlak verdi. Bugün ekonomik büyüme ülkelerin refahını artırırken, aynı zamanda çevre üzerinde olumsuz etkiler de yaratıyor.
Bu noktada, özellikle OECD (Ekonomik İş birliği ve Kalkınma Örgütü) ülkelerinde atık yönetimi, ekonomik büyüme ile çevresel sürdürülebilirlik arasında kritik bir rol var ve denge sağlamak, OECD ülkeleri için önemli bir unsur haline geliyor. Ekonomik büyüme, daha fazla tüketim, daha fazla üretim ve dolayısıyla daha fazla atık anlamına geliyor.
Gelişmiş ülkelerde sanayi ve hizmet sektörlerindeki genişleme, genellikle daha büyük miktarda katı atık, endüstriyel atık ve tehlikeli atıkların oluşmasına yol açıyor. OECD ülkeleri, dünya ekonomisinin büyük bir bölümünü oluşturdukları için, atık yönetimi politikaları ve uygulamaları bu ülkelerde özel bir öneme sahip. Ancak burada kritik soru şu: Ekonomik büyüme ve çevresel sürdürülebilirlik arasında nasıl denge kurulacak?
OECD ülkeleri, gelişmiş altyapı ve teknolojik kapasite sayesinde atık yönetiminde büyük ilerlemeler kaydetti. Elbette bu ilerlemenin en önemli itici gücü........
© Dünya
visit website