Köprüden önce son çıkış
Türkiye’nin enerji sektöründe yaşadığı zorluklar, adeta bir paradoks oluşturuyor. Bir yandan kömürden çıkış 2053 net sıfır hedefi doğrultusunda iklim değişikliğiyle mücadelede önemli bir strateji olarak değerlendirilirken diğer yandan Türkiye OECD ve Avrupa Birliği ülkelerinde planlanan kömürlü termik santral kapasitesinin üçte ikisinden fazlasını hâlâ planlıyor.
Bu özelliğiyle dünya genelinde ilk onda yer alan tek OECD ülkesi olarak da dikkat çekiyor.
Ancak Sürdürülebilir Ekonomi ve Finans Araştırmaları Derneği (SEFiA) ile E3G isimli düşünce kuruluşunun hazırladığı "Kömürden Çıkışın Finansmanı: Türkiye Örneği" başlıklı rapor, bu paradoksun devam etmesi halinde Türkiye’nin enerji alanında finansal olarak büyük bir zarara uğrayacağını gösteriyor.
Çünkü rapor, 2026 yılında Türkiye'de uygulanmaya başlanacak karbon fiyatı politikasının, kömürlü termik santraller için oluşturacağı ekonomik baskının projeksiyonunu çarpıcı bir şekilde ortaya koyuyor. Lisans sürelerinin sonuna kadar bu santrallerin toplamda 45 milyar dolar zarar edeceği tahmin ediliyor. Bu, sadece ekonomik bir kayıp değil, aynı zamanda çevresel ve sosyal boyutları da olan çok yönlü bir sorun.
Rapor, kömürden çıkışın teknik ve ekonomik........
© Dünya
visit website