Doğa ekonomisi
“Doğru yönetilmeyen ortak mallar tükenir ve bu durum toplumsal refahı doğrudan etkiler” (Elinor Ostrom)
Bu basit cümle, bugün karşı karşıya kaldığımız ekonomik ve çevresel krizlerin özüne ışık tutuyor. Peki, küresel ekonomi bu uyarıyı yeterince ciddiye alıyor mu? Ortak kaynaklar olarak adlandırılan doğal kaynaklar, yanlış yönetim ve aşırı kullanım yüzünden hızla tükeniyor. Bu durum sadece çevresel değil, ekonomik refahımızı da tehdit ediyor. Nobel ödüllü iktisatçı Ostrom’un bu sözü, aslında karar alıcılara şu soruyu soruyor: Ortak kaynakları ne zaman doğru şekilde yönetmeye başlayacağız?
Geleneksel ekonomik anlayış, doğal kaynakları sınırsız birer malzeme deposu gibi görmekten ileri gidemedi. Çağlardan bu yana; ormanlar, su kaynakları, tarım arazileri, hepsi sınırsızmış gibi tüketildi. Oysa bu kaynaklar hem gezegenin hem insanlığın hem de ekonominin temel direkleri... İklim krizinin etkilerini her geçen gün daha fazla hissettiğimiz bir çağdayız.
Doğaya verilen zararların en üst düzeyde olduğu bu çağa, bilim insanları Antroposen çağ diyor. Anlamı en basit haliyle şu: insan kaynaklı çevresel zararların, toplumsal refah üzerindeki etkilerinin en görünür hale geldiği zaman. Bu çağın kritik yanı ise şu: doğal........
© Dünya
visit website