Mülakat
İşin az ama işsizin çok olduğu yerlerde başvurulan bir yöntemdir. Özel sektör, işe en uygun personeli seçmek için, sıkça mülakat yöntemini kullanır ve bu konuda pek eleştiri de almaz. Devlet kurumlarına uygun personel alımında kullanılması halinde ise şiddetli bir eleştiri ile karşılanır.
Mülakatın; “Aday”, “mülakatçı” ve kullanılacak “İlkeler” olmak üzere üç tarafı vardır:
Öncelikle, adayın seçilmek istenen pozisyonunun tam önünde büyük emek, çok para, uzun zaman harcanıp eğitildikten sonra elemeye tabi tutulması, oldukça masraflı ve kanaatimizce adil olmayan bir uygulamadır. Mülakatın çok daha önceden yapılması gerekir. Aday daha öğrenciyken yapılmalıdır. Tam yetecek sayıda, uygun nitelikli kişilerin bulunup özenle seçilmesi ve mesleki eğitim sürecine bu şekilde başlanması oldukça önemli bir oranda zaman, emek ve maliyet tasarrufu sağlayacak; insanların büyük hayal kırıklıklarına uğramaları, adalet duygularının zedelenmesi engellenecektir.
Sonra her aday kendini ve o adayın görüngü dünyasında bulunan herkeste o adayı, istenen pozisyon için yetkin görür. Olumsuz her sonuç şiddetli eleştiriye tabi tutulacaktır. Ama yeteneklerimiz farklı alanlar ile ilgilidir ve hepimiz bazı işler için uygun adaylar olmayabiliyoruz.........
© Doğruhaber
visit website