Kur'anî Perspektiften Hz. İsa'yı Tanımak
Hz. İsa hem İslami kaynaklarda hem Hıristiyan kaynaklarında "Mesih" olarak adlandırılmaktadır. Kur'an-ı Kerim'de Allah tarafından kendisine İncil verilmiş olan Hz. İsa, Resul-ü Ekrem(s.a.v)'in geleceğini müjdeleyen diğer peygamberler gibi Allah'ın bir kulu olarak anlatılmaktadır. Hz. İsa konusunu irdelerken eldeki mevcut verileri incelediğimizde biri tarihsel, diğeri inancın İsa'sı olmak üzere iki İsa tiplemesiyle karşılaşmaktayız. Tarihsel İsa, Yahudi toplumu içinde doğup Tevrat'ı yanlış yorumlayan kişilerle mücadele eden bir şahıstır. İnancın İsa'sı ise Tanrının oğlu, teslisin ikinci unsuru ve ilahi kurtarıcı olarak görülen İsa'dır. İnancın İsa'sına göre o bir tanrıdır ve tapınma bu yaklaşımın en belirgin özelliğidir. Hıristiyanlığa bu garabeti yakıştıran ve dayatan Batı Roma İmparatorluğundan başkası değildir.
Hz. İsa'nın hayatı ile ilgili bilgi veren Antikçağ kaynakları, Roma ve erken Hıristiyan kaynaklarıdır. I. Yüzyılda yaşamış Yahudi tarihçisi Flavius Josephus'un "Yahudi Eski Eserleri" adlı kitabında iki yerde Hz. İsa'ya atıf olmakla birlikte bu iki referansın sonraki dönemlerde Hıristiyan yazarlar tarafından eklendiği dile getirilmektedir. Bu meselede tarih okuyucularını bir nebze aydınlatan, antik çağdan kalan ve Hz. İsa'ya dair en önemli bilgilerin bulunabileceği kaynak, XX. Yüzyıl ortalarında bulunan "Kumran" kitabeleridir.
Romalılar'a ait kaynaklarda da Hz. İsa ile ilgili oldukça nadir ve kısa bilgiler bulunmaktadır. Hz. İsa'nın hayatı ele alınırken mucizevi doğumu anlatıldıktan sonra çocukluğu ve gençliği hakkında bilgi........
© Doğruhaber
visit website