Turizm Konaklama ve gastronomi eğitimleri branşlaşmalı
Yıllardır araştırmalarını yaptığım turizm sektörü eğitim ve öğretim teknikleri anlamında değişim ve dönüşüm rüzgârları esmektedir. Hangi eğitim modellerinin ülkemiz için farkındalık yaratacağı hususu; üzerinde durmamız gereken en önemli noktalardan birisidir.
Bu branşlarda okuyacak öğrencilerin genellikle Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü standartlarına uygun ancak özellikle turizmin çok gelişmiş olduğu Avrupa ülkelerinde müfredatlar incelendiği zaman bizim uyguladıklarımızdan bayağı farklı olduğunu gözlemlemekteyiz. ( İspanya, İtalya, İsviçre, İngiltere ve Fransa) bu anlamda ülkemizdeki turizm otelcilik ve gastronomi fakültelerinden farklı müfredat uygulamaları içerisinde olduklarını rahatlıkla anlayabiliriz.
Ülkemizdeki turizm eğitiminin ve gastronomi uygulamalarının en basitinden Güney Kıbrıs üniversitelerinden bile ayrıştığını söyleyebiliriz.
Dünya genelinde turizm eğitimi kapsamında üzerinde esas durulan konunun” mesleki eğitim” olduğunu söyleyebiliriz.
Örgün ve yaygın turizm eğitim modelleri
Aynı Türkiye’de olduğu gibi ülkemizde de turizm eğitiminin “ Örgün ve yaygın” olarak ikiye ayrılmaktadır.
Yaygın turizm eğitimi; Turizm bakanlığı, mesleki bazı kuruluşlar, ve özel kuruluşlar ile sertifikasyon düzeyinde verilen eğitimlerdir. Bunlara örnek olarak, lise ve ortaokul seviyesinde temel turizm becerilerini öğretmek anlamında yapılan kurslardır. Bu kurslar sonucunda, öğrencinin özellikle pratik turizm faaliyetlerini ve becerilerini geliştirerek onlara doğrudan iş imkanı sağlamaktadır.
Bu seviyedeki kurslar genellikle hızlı iş bulma avantajı getirmekte ve sektör bu anlamda sertifikalı iş gücü yani belirli bir standartta yetişmiş olan........
© Diyalog Gazetesi
visit website