Dijitalleşme yayılırken pazarlamada baskılı malzemenin geleceği
Cep telefonuma gelen bir mesajla bu sizlere yazacağım makalenin ana hatlarını çizmeye başlamıştım bile. Gelen mesajda “ erken rezervasyon da P indirim fırsatlarını kaçırmayın. Birinci etap kampanya sona ermek üzere. “ Türkiye’nin en büyük tur operatörlerinin birinden gelen bu mesaj ile kafamda bir çok soru yarattı . Dünya nereye gidiyordu? , geçmişte biz turizmde bu indirimleri nasıl duyuruyorduk ? , günümüz dünyasında nasıl yapılıyor? , tanıtma ve pazarlama materyalleri eskiden nasıl basılıyordu? şimdi bu materyalleri ne derecede gerek var ? soruları kafamda bin bir deli sorular .
Aslında turizm ve eğitim sektörü arasında özde pazarlama faaliyetlerinde mutlak bir ortak hareket izlemekteyim. Eğitimde “ end user “ olarak dediğimiz öğrenciye ulaşma çabalarınız var Turizmde ise turiste.
Belki ikisi de tamamen iki ayrı sektör gibi görülebilir ancak özünde insan ve tüketici davranışları söz konusu olduğunda bir çok ortak Tanıtma ve pazarlama faaliyetinin de benzeştiğini gözlemleyebilirsiniz. Uygulamaları da yine ayni oranda birçok benzerlik göstermektedir.
Düşünün bir kere Sırf misafir memnuniyetini artırmak ve tamamıyla iş hacmini çoğaltmak anlamında son bahardan başlayan erken rezervasyon sloganları ile potansiyel misafiri yani turisti kendi şirketine çekme faaliyetleri şimdiden en aktif bir şekilde yürürlüğe girmekte.
Benzer faaliyetleri aslında bizlerde sosyal mecralarda” on line “ dediğimiz dijital dünyada üniversitelerimizi pazarlamaya çalışıyoruz. Sebebi gerekçesi ise, özellikle şimdiki genç nüfusun daha doğrusu üniversite çağında olan gençlerin hepsinin neredeyse elinde olan akıllı telefonlara ulaşma çabaları var. Bir diğer yandan da etaplar ve fuar çalışmaları için yakınen gözlemlediğim ve gittikçe baskılı malzemelerin yani katalogların şekil değiştirdiği zamanları yaşıyoruz . “content yani içerik “ olarak daha ayrıcalıklı Özü yönelik hazırlanan kataloglar olduğunu gözlemlemekteyiz.
Özellikle geçmişte bakanlıkta görev yaptığım süreçte arşive gittiğimizde veya her yıl fuarlara ihtiyaç duyulan baskılı malzemenin ne kadar çok yer kapladığını ve bazen de bu malzemelerin optimum bir şekilde kullanılmadığına da şahit oldum. Dünya değişirken buna bizlerin de ayak uydurması gerekmektedir.
İnancım odur ki özellikle üniversite sektörümüzde etap ve fuar çalışmalarında katalog dağıtımı ve ihtiyacı süreç içerisinde kademeli olarak azaltılmaya gidilmelidir.
Benzer konu üzerine ekip arkadaşlarım........
© Diyalog Gazetesi
visit website