“Yanlış bilgi felaket kaynağıdır
her işin evvela hakikatini ara ve öğren.
Sonra münakaşasını istediğin gibi yap.
Birincisi vicdanına, ikincisi seciye ve irfanına dayanır.”
Kazım Karabekir

Tarihte olağanüstü hadiseler ya da ezber bozan kişilikler bulunduğu topraklarda yeni liderlerin yeşermesine zemin hazırlar. Truvalılarla yapılan savaşta ahşap bir at inşa ederek şehre sızma fikriyle ünü parlayan kral Odysseus’tu. Büyük İskender’i büyüten azami derecedeki cesaretiydi. Fatih’in gemileri karadan yürütmesi ustaca bir fikirdi. Sultan, İstanbul’u alarak tarihe geçti. Fransız devrimi Napolyon’u doğurdu. Amerika Birleşik Devletleri iç savaş yaşarken Abraham Lincoln başbakan oldu. Çarlık Rusya’sı yıkılmasaydı ne Lenin’den ne de Troçki’den bahsedecektik. Stalin, Troçki’de başarılı olma şansını kaybedince ortaya çıktı. İkinci Dünya Savaşıyla Churchill hafızamızda yer etti. Sevr Antlaşması yeni bir devlet, yeni bir lider doğurdu. Şu bir gerçek ki liderler liderliklerinde ortak kabul etmezler. Bu hal geçmişte de böyleydi, şimdide böyle. Tarihçi İsmet Bozdağ, bir Amerikan hikâyesi anlatır. Hikâyenin başlığı şöyle: “BOLİVAR İKİ KİŞİYİ ÇEKMEZ”

“John ile Tom bir birini seven iki arkadaştır. Bütün vurgunları birlikte yapmış iki gangsterdir. Bir gün bile birbirlerine dargın kalmamışlardır. Derken günün birinde bir trende altın taşınacağını haber alırlar. Planlarını yaparlar treni soyarlar. Trende altınları korumakla görevli olan muhafızlardan biri, açtığı ateşle Tom’un atını vurur. John tereddüt etmeden döner. Arkadaşını atının terkisine alır ve bildiği sapa yollardan geçirerek kaybolurlar. Sığındıkları mağarada akşam ateş yakıp yemeklerini yerler. Yemekten sonra altınları atının terkisinde taşıyan John, Tom’a dönüp niçin altınları bölüşmüyoruz diye sorar? Trendeki terslik gibi bir durum olursa, birbirimizden ayrılmak zorunda kalırsak, niçin hakkımız kaybolsun. Altınları bölüşelim ikimiz de kendi paramızın sorumluluğunu yaşayalım. John’un bu fikri Tom’un gözlerini yaşartır. Bu ne vefakâr arkadaşlıktır! Altını ortaya dökerler, John Tom’a ‘sen say ve paylarımızı ayır’ der. Tom saymaya başlar, Altın yığını küçüle küçüle biteceği sırada, Tom, alnına soğuk bir şeyin dayandığını hisseder. Bir de bakar ki John, silahını alnına dayanmıştır. Yüzünde katı bir kararlıkla ağır ağır konuşmaya başlar. ‘ Biliyorsun der, seninle bunca yıllık arkadaşız. Bugüne kadar birbirimizi incitmedik. Seni çok severim. Senden daha iyisi şöyle dursun, senin gibi bir arkadaşı ömrümün sonuna kadar bulamayacağımı çok iyi biliyorum. Ama ne yapayım artık atım Bolivar iki kişiyi çekmez.’ Der ve tetiği çeker.”

Geçmişte olduğu gibi yakın tarihimizde de iktidar savaşları, siyasi mücadeleler hep olagelmiştir. II. Abdülhamit’in azli Enver Paşa’yı tarih sahnesine çıkarmış, 1. Dünya savaşı ve Sarıkamış felaketi Enver’in kendi felaketini doğururken imzalanan mütarekenin yıkımını tamir edecek ve iktidar boşluğunu dolduracak yetenekleriyle tevarüs etmiş genç subaylar ortaya çıkmıştır. Askeri harp okulunda aynı sınıfta ya da birkaç sınıf farkı ile aynı okulda okuyan bu genç subayların dostluğu vatanın kurtulmasına kadar devam etmiş sonrasında görüş ayrılıklarıyla birlikte aralarına rekabet hatta düşmanlığa dönüşebilmiştir. Tıpkı hikâyedeki gibi Bolivar iki kişiyi çekmemiştir. Enver Paşa ile Mustafa Kemal Paşanın yıldızları hiç barışmamıştır. İttihat ve Terakkiden arkadaş olan Kazım Karabekir ile Enver’in de görüş farklılıkları gedik açarak arayı daha da germiştir. İki arkadaş olan İsmet İnönü Ali Fuat Cebesoy ömürlerinin sonlarında hep dargın yaşadılar.

Bu yazıdaki amacımız milli mücadelenin kuruluşunda görev almış komutanların kendi aralarındaki eleştirilerinde taraf olmak değil tarihi belgeler ışığında gerçekleri ortaya koyabilmektir. Birinin yaptıklarını övmek diğerlerini yermek anlamına gelmemelidir. Kazım Karabekir’in kitaplarında tarihi olayları anlatırken silah arkadaşlarıyla ilgili düşüncelerine ve yazılı vesikalarına yer vermeye çalışacağız. İlkin Enver Paşa…

İki silah arkadaşın dostluğunu bozan kuşkusuz ülkenin kurtuluşundaki stratejilerinin farklılığıydı. Karabekir, genelde yaşanan hadiseler karşısında temkinli hareket ederken Enver’in lügatinde “sabır” diye bir kelimenin yeri yoktu. Karabekir, fevri hareketlerinden dolayı Osmanlıyı savaşa dâhil eden Enver’i eleştirmekten geri durmaz.

“Her gün umumi harbin safhalarını haritaya tespit ile diğer istihbarat ile birlikte Leyman Paşa’ya ve Enver Paşa’ya fotrak ve şifa-i rapor verirdim. Almanların mütemadiyen Enver Paşa’yı harbe teşvik ettiklerini görüyordum. Bana bile Enver’e müessir olmam için rica ederlerdi. Ben Enver Paşa’ya her gün harbe girmemizin felaketli neticesini anlatır silahlı bitaraf kalmamızın faydalarını anlatırdım… İşler aldı yürüdü Enver Paşa’da Leyman Paşa’da sevinçlerinden kaplarına sığamıyorlardı. 14 Kasımda cihat ilan olundu. … Enver Paşa’ya iki teklif yaptım. “Mademki cihat ilan ettiniz bari kurmaylarınızı Türk yapın. Bu kış büyük hareketler yapmayın.” [1]

Karabekir’in yerinde tespitinin değerlendirmeye alınmadığını Çanakkale Savaşı’nda komutanlığın Alman Generali Liman von Sanders’e verilmesinden anlıyoruz. Onun komuta heyetinde birçok Alman subayda haliyle görev almıştır. Yine Karabekir kış ayında yapılacak bir hareketin neticesinin ağır olacağını söylemesine rağmen Sarıkamış Harekâtı kış ayında yapılmış ve kimisine göre 90 000 kimisine göre daha az Mehmetçiğimiz şehit olmuştur.

Her milletin tarihinde böyle gafiller görülmüştür. Bizim tarihimiz ise bununla doludur. Enver Paşa vaktiyle binlerce vatandaşlarının kahramanlık azmiyle kazanılan meşrutiyeti kolayca bir kaftan gibi omuzlarımıza aldıktan ve inkılapların doğurduğu gayri tabilik neticesi emeksiz birkaç büyük bir makamı işgal ettikten sonra hakikate karşı yalnız kör ve sağır değil, hatta düşman oldu. Çok yakından tanıdığım Enver Paşa veya böyle muhtelif rütbe ve makamların tecrübelerinden geçmemiş insanların birden bire başkanlığa atılmasının felaketini icap edenlere daha evvelinden söylemedim değil. … Başkumandan Enver Paşa’da, Sadrazam Talat Paşa’da, Anadolu’nun canını, malını el uğruna insafsızca, şuursuzca emdikten bitirdikten sonra ve Filistin’deki üç ordu gibi Musul’un güneyindeki Ali İhsan Paşa kumandasındaki 6’ncı ordumuzun tam yok olmasını da seyrettikten sonra ve 30 Ekim tarihli mütareke şartlarını okuyarak dört senelik gafletlerinin akıbetini de gördükten sonra kaçıyorlardı. Zavallı Anadolu! Yolsuz, parasız ve insanca zayıf bünyesiyle kimlerle pençeleşecekti?” [2]

Enver Paşa, Osmanlı imparatorluğunun son dönemlerinde görev almış askeri ve siyasi bir şahsiyet. Karabekir’in ifade ettiği gibi hanedan damadı olması hasebiyle askeri ve siyasi merdivenlerden bir çırpıda çıkabilmiş birisi. Yalnız makamlara çabucak ulaşması Enver Paşa’nın askeri ve siyasi alanda yeteneğinin olmadığı anlamına gelmemelidir. Farsça, Rusça, Almanca ve Fransızca bilen son derece entelektüel bir adam. Manastır askeri idadisinde (lise) 6. Sırada mezun olmuş, harp okulunu 4. sırada tamamlamış ayrıca Osmanlı ordusuna kurmay subay yetiştiren 45 kişilik kontenjana girmeyi başarabilmiştir. Bulgar, Rum ve Arnavut çetelerine karşı girişilen askerî harekâtta üstün başarılarından dolayı birçok nişan ve madalya ile ödüllendirilmiştir. Enver Paşa, gözünü budaktan sakınmayan aksiyoner bir yapıya sahiptir. İttihat ve Terakki cemiyetinin askeri kanadında aktif görev almıştır. Başlatılan ihtilal girişiminde parmağı olduğu için saray tarafından Divan-ı Harb’e sevk edilir. İdam edilme ya da tutuklanma riskine karşın dağa çıkar ve oradan ihtilal çalışmalarını destekler. II. Meşrutiyetin ilan edilmesinde ve anayasanın yeniden yürürlüğe girmesi yönündeki ateşli konuşmalarıyla “hürriyet kahramanı” namıyla anılmayı hak eder. 1909’da Berlin Askeri Ataşesi olarak görevlendirilmesiyle birlikte Almanların sosyokültürel yaşamlarını ve askeri sistemleri tanıma şansı bulur. Alman hayranlığının başladığı yıllar bu döneme rastlar. 1910 yılında Londra’da onuruna verilen bir yemeğe, çağrı üzerine Britanya’ya gider. Bu gezide “Türk Devrimcisi” olarak karşılanmış, İngilizler kendisine “İttihatçıların” yanında olduklarını belirtmişlerdi.” [3]

Abdülhamid düşmanlığı ile bilinen İngilizlerin ittihatçıların yanında yer almasının kimin ya da kimlerin faydasına olduğu üzerinde düşünülmesi gereken önemli bir mesele olduğunu söyleyip geçeyim. Bingazi ve Derne’deki başarılarıyla göz doldurur. Hatta burada kendi adına para bile bastırır. İtalyanlara karşı başarıları nedeniyle yarbaylığa yükselir. Balkan savaşı patlak verince İstanbul’da döner. Mevcut iktidarın ülkeye bir katkısının olmadığını düşünerek hükümeti devirmek için 23 Ocak 1913’de Bâb-ı Âli Baskını düzenleyenler arasında yer alır. Böylece İttihat ve Terakki Cemiyeti askeri darbe ile iktidarı ele geçirmiş olur. Aynı yıl Edirne’yi Bulgarlardan aldığı için “Edirne Fatihi” unvanını alır. Bu unvanı ona albaylığın kapısını açar. Kısa bir süre sonra da generalliğe yükselir. Harbiye Nazırı olması hanedan damadı olması arifesine rastlar. Korgenerallikten sonra Kut ül- Amare zaferiyle de orgeneralliğe yükselir. Ordunun ıslahı için yaşlı subayları ordudan tasfiye eder. Genç subayları göreve getirir. Bu genç subaylardır ki ileri de Kurtuluş Savaşı’nı vermemizde önemli görevler üstleneceklerdir. Askeri üniformaları değiştirilir. Okuryazar oranın arttırılmasına çalışır. “enveriye yazısı” denilen bir alfabeyi uygulama koyarak Osmanlıca okunuşu kolaylaştırmaya çalışır.

Bir dönem ittihatçıları destekleyen İngilizlerin, 1. Dünya savaşı sonrası İttihat ve Terakki Cemiyetinin üyelerini tutuklama emrini çıkartması manidardır. Bu emir üzerine cemiyetin önemli isimleriyle birlikte Enver Paşa’da bir Alman torpidosuyla ülkeyi terk etmek zorunda kalır. İstanbul hükümeti rütbelerini geri alır sonra da askerlikten çıkarılır. Bunlarda yetmeyince ölüm cezasına çarptırılır. Bu karardan sonra bir daha da ülkesine dönemez. 1921 yılında Ankara hükümetinin, Moskova’ya gönderdiği Türk delegeleriyle görüşmesinde milli mücadeleye katılmak isteği kabul edilmez. Yunanlıların bir ara Polatlı’ya kadar ilerlemeleri meclisin içindeki ittihatçılarda milli mücadelenin başına Enver’i getirmek isteği uyandırmış olsa da kazanılan Sakarya Savaşı bu istekleri hepten boşa çıkarır. Esasen Anadolu’da yürüyüp giden bir milli mücadele savaşında aykırı bir ses olmamak için kendisi de çok fazla ısrarcı olmaz. Hayatının son dönemini yurt dışında ailesiyle birlikte huzur içerisinde geçirme fırsatı varken O, Türkistan’ın bağımsızlık mücadelesi içinde geçirmeyi tercih eder.

4 Ağustos 1922’de karargâhta düzenlenen Kurban Bayramı töreninde askerlerle bayramlaşırken bir Rus müfrezesinin baskınına uğrayarak şehit edilir. Cenazesi yıllar sonra cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in girişimleriyle Türkiye getirilir. Enver Paşa’nın vatanseverliğini milli mücadele dönemindeki silah arkadaşları da kabul eder. Rauf Orbay:

“Şuracıkta şimdilik kısaca söyleyeyim ki Enver fevkalade dürüst, efendi, namuslu bir adamdı. Hele her şeyin üstündeki vatanseverliğine toz kondurmak imkânı yoktur. Onun hakkındaki tek ithamda memleketi umumi harbe sokmasıdır. Bence bu ithamda varit değildir. Zira biz umumi harbe girmemiş olsaydık o zaman İngilizlerin müttefiki olan Ruslar Türkiye’ye girerlerdi. Biz eğer harbe girmemiş olsaydık, Rusya’da Bolşevik inkılabı olmaz, Çarlık idaresi devam eder ve bu idare hele bir büyük harbin galibi olunca öteden beri göz diktiği Boğazlar ve İstanbul’u mutlaka ele geçirmek yolunu tutardı.” [4] Diye söyler.

“Hürriyet kahramanı” Çanakkale Savaşı’nda Harbiye nazırı ve başkumandan vasfıyla Çanakkale’yi geçilmez yapanların arasında yer almış olsa da ne yazık ki Sarıkamış faciası tüm iyi meziyetlerini alıp götürmüştür. Vatan sevgisinden şüphe etmediğimiz Paşa’nın fevriliği ve ileri görüşlülüğünün kısalığı hem hayatının hem de devlet-i âlinin ömrünün kısalmasına sebebiyet vermiştir. Kazım Karabekir’in hayatının bir döneminde yer olan Enver Paşa’yı geride bıraktıktan sonra Paşa’nın milli mücadele döneminde yaptıklarına ve silah arkadaşlarıyla olan teşrik-i mesailerine değineceğiz.

Necati İLMEN

Kaynak

[1] Kazım Karabekir, İstiklal Harbimizin Esasları, s.27
[2] Kazım Karabekir, İstiklal Harbimizin Esasları, s.36
[3] https://tr.wikipedia.org/wiki/Enver Paşa
[4] Rauf Orbay, Cehennem Değirmeni, Truva Yayınları, s. 30

QOSHE - Kazım Karabekir-II - Necati İlmen
menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Kazım Karabekir-II

5 0
11.03.2024

“Yanlış bilgi felaket kaynağıdır
her işin evvela hakikatini ara ve öğren.
Sonra münakaşasını istediğin gibi yap.
Birincisi vicdanına, ikincisi seciye ve irfanına dayanır.”
Kazım Karabekir

Tarihte olağanüstü hadiseler ya da ezber bozan kişilikler bulunduğu topraklarda yeni liderlerin yeşermesine zemin hazırlar. Truvalılarla yapılan savaşta ahşap bir at inşa ederek şehre sızma fikriyle ünü parlayan kral Odysseus’tu. Büyük İskender’i büyüten azami derecedeki cesaretiydi. Fatih’in gemileri karadan yürütmesi ustaca bir fikirdi. Sultan, İstanbul’u alarak tarihe geçti. Fransız devrimi Napolyon’u doğurdu. Amerika Birleşik Devletleri iç savaş yaşarken Abraham Lincoln başbakan oldu. Çarlık Rusya’sı yıkılmasaydı ne Lenin’den ne de Troçki’den bahsedecektik. Stalin, Troçki’de başarılı olma şansını kaybedince ortaya çıktı. İkinci Dünya Savaşıyla Churchill hafızamızda yer etti. Sevr Antlaşması yeni bir devlet, yeni bir lider doğurdu. Şu bir gerçek ki liderler liderliklerinde ortak kabul etmezler. Bu hal geçmişte de böyleydi, şimdide böyle. Tarihçi İsmet Bozdağ, bir Amerikan hikâyesi anlatır. Hikâyenin başlığı şöyle: “BOLİVAR İKİ KİŞİYİ ÇEKMEZ”

“John ile Tom bir birini seven iki arkadaştır. Bütün vurgunları birlikte yapmış iki gangsterdir. Bir gün bile birbirlerine dargın kalmamışlardır. Derken günün birinde bir trende altın taşınacağını haber alırlar. Planlarını yaparlar treni soyarlar. Trende altınları korumakla görevli olan muhafızlardan biri, açtığı ateşle Tom’un atını vurur. John tereddüt etmeden döner. Arkadaşını atının terkisine alır ve bildiği sapa yollardan geçirerek kaybolurlar. Sığındıkları mağarada akşam ateş yakıp yemeklerini yerler. Yemekten sonra altınları atının terkisinde taşıyan John, Tom’a dönüp niçin altınları bölüşmüyoruz diye sorar? Trendeki terslik gibi bir durum olursa, birbirimizden ayrılmak zorunda kalırsak, niçin hakkımız kaybolsun. Altınları bölüşelim ikimiz de kendi paramızın sorumluluğunu yaşayalım. John’un bu fikri Tom’un gözlerini yaşartır. Bu ne vefakâr arkadaşlıktır! Altını ortaya dökerler, John Tom’a ‘sen say ve paylarımızı ayır’ der. Tom saymaya başlar, Altın yığını küçüle küçüle biteceği sırada, Tom, alnına soğuk bir şeyin dayandığını hisseder. Bir de bakar ki John, silahını alnına dayanmıştır. Yüzünde katı bir kararlıkla ağır ağır konuşmaya başlar. ‘ Biliyorsun der, seninle bunca yıllık arkadaşız. Bugüne kadar birbirimizi incitmedik. Seni çok severim. Senden daha iyisi şöyle dursun, senin gibi bir arkadaşı ömrümün sonuna kadar bulamayacağımı çok iyi biliyorum. Ama ne yapayım artık atım Bolivar iki kişiyi çekmez.’ Der ve tetiği çeker.”

Geçmişte olduğu gibi yakın tarihimizde de iktidar savaşları, siyasi mücadeleler hep olagelmiştir. II. Abdülhamit’in azli Enver Paşa’yı tarih sahnesine çıkarmış, 1. Dünya savaşı ve Sarıkamış felaketi Enver’in kendi felaketini doğururken imzalanan mütarekenin yıkımını tamir edecek ve iktidar boşluğunu dolduracak yetenekleriyle tevarüs etmiş genç subaylar ortaya çıkmıştır. Askeri harp okulunda aynı sınıfta ya da birkaç sınıf farkı ile aynı okulda okuyan bu genç subayların dostluğu vatanın kurtulmasına kadar devam etmiş sonrasında görüş ayrılıklarıyla birlikte aralarına rekabet hatta düşmanlığa dönüşebilmiştir. Tıpkı hikâyedeki gibi Bolivar iki kişiyi çekmemiştir. Enver Paşa ile Mustafa Kemal Paşanın yıldızları hiç barışmamıştır. İttihat ve Terakkiden arkadaş olan Kazım Karabekir ile Enver’in de görüş farklılıkları gedik açarak arayı daha da germiştir. İki arkadaş olan İsmet İnönü Ali Fuat Cebesoy ömürlerinin sonlarında hep dargın yaşadılar.

Bu yazıdaki amacımız milli mücadelenin kuruluşunda görev almış komutanların kendi aralarındaki eleştirilerinde taraf olmak değil tarihi belgeler ışığında gerçekleri ortaya koyabilmektir. Birinin yaptıklarını övmek diğerlerini yermek anlamına gelmemelidir. Kazım Karabekir’in kitaplarında tarihi olayları anlatırken silah arkadaşlarıyla ilgili düşüncelerine ve yazılı vesikalarına yer vermeye çalışacağız. İlkin Enver Paşa…

İki silah arkadaşın dostluğunu bozan kuşkusuz ülkenin kurtuluşundaki........

© dibace.net


Get it on Google Play