Güncel Ekonomi Okumaları - 16
Haftanın ilk yarısında izlenen en önemli gelişme ise bir “kurumsallaşmış” araştırmayı; İstanbul Sanayi Odası “Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu” başlıklı çalışma bulgularının güncel bulgularına işaret ediyor:
İSO tarafından tam ellialtı yıldır sürdürülen kıymetli araştırma, 1968 yılında “en büyük 100 sanayi kuruluşu” çalışma ile başlatılmış ve yıllar içerisinde “ikinci 500” versiyonunun devreye alınması ile ülkemiz sanayiinin en kapsamlı görünüm analizini; gelişimci bir perspektif zenginliği ile ortaya koyma başarısını sürdürmüştür. Kapsam ve süreklilik bakımından sadece ülke bazında değil ve fakat, küresel çapta tanınması gereken bir “bilgi hazinesi” niteliği teslim edilmelidir.
Geride bıraktığımız 2023 yılının; imalat kapasitemizi doğrudan vuran deprem felaketi; süregelen seçim ekonomisi ve daralan küresel ticaret hacmi başta olmak üzere force-majeure ( öngörülemeyen ve zorlayıcı) faktörlerin etkisi altında şekillendiğini öncelikle hatırlatmalıyız. İşte bu zor yıl/dönemde sanayimizin önde gelen kuruluşlarının, üretimden net satışlarını; B.1 oranında arttırdıkları ilk bakışta görülmektedir. Ancak, bu büyüme oranı, önceki yılda kaydedilen 9 düzeyinin altında olup, enflasyondan arındırıldığında; .8’ lik bir reel gerileme tablosuna işaret etmektedir. İhracat performansında ise yaklaşık %3 oranında bir düşüşle sanayi ürünleri dışsatım katkı tutarının 95 milyar dolara gerilediği anlaşılmaktadır. Büyük resme bakıldığında, geçen sene gerçekleşen %4.5 manşetinin sadece 0.8’lik kısmının sanayi ve 1.6 düzeyinde payının imalat sektörü tarafından kaynaklandığını bir kez daha........
© CNN Türk
visit website