menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Aziz Nesin’den Çin halk hikâyeleri

12 0
05.06.2024

Türk edebiyatının büyük ustalarından Aziz Nesin, kaleme aldığı roman, hikâye, deneme, eleştiri, şiir ve oyunlarıyla ölümsüzlüğe ulaşmış, dünyaca ünlü isimlerden biridir. Tüm yazarlık yaşamı boyunca halk söylencelerine ayrı bir önem veren ve bu türde de eserler ortaya koyan Nesin, bu ilgisinin nedenini “Ben halk masallarında ve hikâyelerinde, baskıya direnme eğilimi gördüm” diyerek açıklamıştır. Aziz Nesin’in “büyüklere masallar” nitelikli kitaplarından “Memleketin Birinde” ve “Kalpazanlık Bile Yapılamıyor”un ise içlerinde birer Çin hikâyesi barındırmak gibi bir özellikleri vardır. Nesin 1958’de yayımlanan “Memleketin Birinde” de “Bir Çin Hikâyesi”ni, 1984’te yayımlanan “Kalpazanlık Bile Yapılamıyor” da “Bir Çin Öyküsü: Chiang Wue Dayım”ı sunar okurlarına.

“Bir Çin Hikâyesi”, Güney Çin Denizi’ne kıyısı olan Kung-Su adlı küçük bir balıkçı kasabasında geçer. Kasabada Pung-Çiyang’ın işlettiği bir kahvehane vardır. Bir gün kahvehanede nereden geldiği belli olmayan küçük, sevimli bir kedi yavrusu görülür ve yalnızca Pung’un değil, tüm müşterilerin sevgilisi haline gelir. Çung-Ban adı verilen kedi yavrusunun en önemli özelliği ise “hırsız” olmasıdır. Kasabada yiyecek namına ne varsa, balıkları, tavukları kimseye fark ettirmeden çalıp yemektedir. Fakat bu anormal bir durum değildir, tam tersine minik kedi bir efsane haline gelir. Şöyle yazar Aziz Nesin:

“Çung’un hırsızlıktaki maharetinin bu kadar takdir edilmesinin önemli bir sebebi vardı. Kung-Su kasabasında hırsızlık etmeyen insanın on paralık itibarı........

© CGTN Türk


Get it on Google Play