Belarus’un yeni askeri doktrini bize ne anlatıyor?
Belarus, yeni bir askeri doktrin yayınlayarak ülkenin ulusal güvenliğiyle ilgili yeni stratejiler belirledi.
Bu karar, yeniden silahlanma, yeni askeri tatbikatlar ve Belarus ordusundaki organizasyonel yenilikleri içeriyor. Ayrıca, NATO kuvvetleri Belarus sınırına güç yığarken, ülkeye taktik nükleer silah yerleştirilmesi kararı da alınmıştı.
Peki, Minsk yönetimi neden yeni bir askeri doktrine ihtiyaç duydu?
Minsk yönetiminin bu yeni askeri doktrininin bir ‘militarizasyon hamlesi’ mi, yoksa caydırıcılık amaçlı mı olduğunu anlamak için Belarus çevresinde artan askeri hareketliliğe yoğunlaşmak gerekiyor.
Belarus’un Ukrayna sınırına yakın bölgelerde yaklaşık 120 bin kişilik askeri hareketlilik gözlemleniyor. Bunların arasında NATO paralı askerleri de bulunuyor.
Yalnızca Ukrayna da değil, bugün 64 binin üzerinde ABD askeri personelinin yanı sıra yaklaşık 33 bin NATO askeri de Avrupa’da kalıcı olarak görev yapıyor. Bunlardan 20 bine kadarı ise, Polonya ve Baltık ülkelerinde, yani Belarus yakınlarında konuşlanmış durumda.
Belarus’un ülkeye nükleer silah yerleştirme kararı, ‘militarizasyon’ ve ‘provokasyonla’ suçlanmıştı. Ancak, konu halihazırda ABD nükleer savaş başlıkları ile dolu Avrupa ülkeleri olduğunda ise ‘güvenlik ihtiyacı’ söylemleri devreye giriyor.
Yayınlanan belgenin ilk sayfasında, Belarus’un askeri müttefiklerinin ‘ortak çıkarlarını devletin elindeki tüm araçları kullanarak’ savunmaya hazır olduğu........
© CGTN Türk
visit website