Turgut Özal ve Kenan Evren’e taviz vermeyen gazeteci
Yarım asırlık birikimiyle Türk gazeteciliğinin deneyimli ismi Ahmet Coşkunaydın, Ulusal Kanal’da yayınlanan Ezber Bozan programına konuk oldu. Yakın tarihimizin tanığı Coşkunaydın sorularımıza şu yanıtları verdi.
Meslekte kaç yılı devirdiniz?
50’ye yaklaştık
Kemaliyelisiniz. Memleketinizden üretken isimler çıkıyor hep.
1922 yılında çıkarılan bir kanunla adını Mustafa Kemal'den aldı yerimiz. Kurtuluş Savaşı’na büyük katkısı oldu memleketimizin. Okuma yazma oranı yüzde 100. Kan davası, başlık parası gibi tuhaflıklar yoktur memleketimizde. Hapishanesi boş bir yerdir Kemaliye. Şair Ahmet Kutsi Tecer’in ‘Orda bir köy var uzakta’ dediği yerdir Kemaliye. Çok sayıda edebiyatçı, şair, bilim insanı yetiştirdi.
Sayın Lütfü Özgünaydın da Kemaliye’den fotoğraflar yayımladığı bir kitap çıkardı yakın zamanda. O da hemşehriniz.
Evet. Akrabam.
Sayın Doğu Perinçek de Kemaliye’yi anlattığı yazılarında çetin coğrafi zorluklara ve bunun o bölgenin insanına yönelik etkilerine vurgu yapıyor.
Doğru. Ekmeğimizi taştan çıkarıyoruz. Çünkü altımız taş, kaya. Ali Coşkun bakanımız, Şemsettin Günaltay gibi çok sayıda isim de yetiştirdi memleketimiz.
Özgeçmişinizi incelerken dikkatimizi çekti. 9 üniversite okumuşsunuz. Şu anda da öğrenci misiniz?
Öğrenciyim. İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde okuyorum. Coğrafya kültürdür. Doğaya bakarken dağı, tepeyi, vadiyi her şeyi daha farklı görüyorsunuz.
Önce hangi bölümü okudunuz?
Veterinerlik.
Sonra ne okuyacaksınız?
Tarih.
Mesleki yaşamınızın 20 yılı Moskova’da geçmiş...
Evet. 1985 yılında gittim. Haldun Simavi görevi verdi. Günaydın gazetesi temsilcisi olarak gittim, 14 yıl Dünya gazetesinin temsilciliğini yaptım. Değerli ağabeyimiz, rahmetle anıyorum, Nezih Demirkent'in liderliğinde çıkan Türk basın tarihinin en önemli kurumlarından biridir Dünya gazetesi.
Türkiye’nin ilk ekonomi gazetesi diyebilir miyiz?
Evet. İş dünyasının pusulası. Hâlâ da yayında. Ekonomiyi takip etmek........
© Aydınlık
visit website