Kalkınma mucizesi bu temele dayanıyor
Aydınlık ve Ulusal Kanal yöneticileri olarak 20-26 Ekim tarihleri arasında Çin Ankara Büyükelçiliği’nin düzenlediği programa katıldığımız Pekin, Şanghay ve Shenzen (Şıncın) kentlerine ilişkin izlenimlerimizi aktarmaya devam ediyoruz.
Aydınlık ve Ulusal Kanal heyetinin dördüncü günü Şanghay’da geçti. Büyük turizm acentelerinin ‘görülmesini şiddetle tavsiye ettiği’ bu kent Çin’in ekonomik kalkınmasını temsil eden en önemli merkez.
Şanghay kelimesi Çince ‘denizin üstünde’ anlamına geliyor. 1800’li yılların sonundan itibaren İngiltere, Fransa ve ABD, şehirde kendilerine özel imtiyaz ve güvenlik bölgeleri kurdu. Emperyalist Batılı güçlere 20. yüzyılda Japonya da katılınca şehir tamamen sömürgeleştiriliyor.
Bu dönemde Çinliler şehrin kuzeyinde yaşamak zorunda kalıyor. Yabancıların olduğu bölümlere ise ancak kontrollü bir şekilde alınıyor.
Çinliler iliklerine kadar sömürülmüş bir bölgeyi bugün adeta meydan okuma merkezine çevirmiş. Avrupa bankalarının işgal ettiği ‘Dış sahil kordonu’nda bugün Çin bankalarının merkezi binaları yer alıyor.
Şanghay’ın ticaret hacminin büyümesi genelde ‘patlama’ kelimesiyle anlatılıyor. Kent bugün gökdelen sayısı bakımından dünyada beşinci sırada.
Turistler 468 metre yüksekliğindeki Doğu’nun İncisi Kulesi’ni mutlaka ziyaret ediyor. Ziyaretçiler buradaki cam teras üzerinden tüm kenti rahatlıkla seyredebiliyor.
Çinli yetkililer Aydınlık ve Ulusal Kanal yöneticilerini hem tekne gezisinde hem de Doğu’nun İncisi Kulesi’nde ağırlayarak Şanghay’ın atılım serüvenini paylaştılar.
Şanghay’ın Çin tarihi için çok özel bir yeri var. Öyle ki dönemin Sovyet Rusyası’na ait bazı medya organları “Çinli komünistlerin kalesi” nitelendirmesi yapıyor. Çin Komünist Partisi (ÇKP)'nin 23 Temmuz 1921'de ilk ulusal........
© Aydınlık
visit website