menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

İstanbul Ticaret Odası’nın kuruluşu ve ticaretin dünden yarına serüveni

14 1
15.01.2024

Tam 142 yıl önce 14 Ocak 1882 tarihinde Dersaadet Ticaret Odası resmen açılmıştı. Oda günümüzde İstanbul Ticaret Odası (İTO) adıyla (700.000’i aşkın üyesi ve 81 meslek komitesiyle) Türkiye’nin ve dünyanın en büyük ticaret odalarından biridir. İTO’nun görevleri arasında şunlar var: Sicil işlemleri, üyelerin sorunlarının çözümü ve rekabet güçlerinin artması için çalışmak, ülke ekonomisine katkı sağlamak.

Ticareti, şirketin “ticari mal” alıp satması biçiminde tanımlayabiliriz. Ekonomik fayda bağlamında sanayide şekil faydası yaratılırken, ticarette ise yer, zaman ve mülkiyet faydaları sağlanmaktadır.
Ticareti bu bağlamda iç ticaret ve dış ticaret olarak ikiye ayırabiliriz. Dış ticaretin dış alım (ithalat) ve ihracat (dış satım) olarak iki ana tipi olmakla birlikte, tekrar dış satım (re-export) gibi alt tipleri de vardır. Uluslararası hizmet ticareti de dünya ticareti rakamları içine dahil edilmektedir.

Dünya Ticaret Örgütü (WTO) rakamlarına göre, 2022’de toplam (mal ve hizmet) dünya ticareti 31 trilyon dolar olmuş. Bunun yüzde 65’i Avrupa Bölgesi’nde, maalesef yüzde 14’ü Afrika’da gerçekleşmiş.
Dünyanın en çok ticareti yapılan malları (ABD’li yazılım şirketi Teletrac Navman’a göre) şunlarmış:
Ulaştırma araçları (Otomobil ve parçaları, Kamyon, Uçak) / Yakıt (Ham ve Rafine petrol, Doğal gaz) / Elektronik ürünler (Entegre devreler, Bilgisayar, Telefon, Yayın donanımları) / Ecza ürünleri / Değerli........

© Aydınlık


Get it on Google Play