menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

1 Mart Muhasebe Günü’nün ardından

13 2
04.03.2024

Geçtiğimiz hafta 1 Mart’ta Muhasebeciler Günü kutlaması vardı. Bu mesleği düzenleyen yasa kapsamında 125.526 SMMM, 5.000 YMM ve 18.000 stajyer ülke genelinde faaliyet göstermektedir. Gariptir, aslında dünyada Uluslararası Muhasebeciler Günü 10 Kasım’da kutlanmaktadır. Bu tarih ülkemizin toplumsal tarihine uygun düşmemektedir. O halde diğer seçeneklere yönelinmesi çok doğaldır.

Muhasebe meslek mensuplarının yasal bir kimliğe ulaşmaları 13 Haziran 1989 tarihli Resmi Gazete’de 3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Yasası’nın yayınlanması ile gerçekleşmiştir. Muhasebe meslek mensupları, ister büro bazlı serbest veya ister bir şirket kadrosunda bağımlı çalışsın; herhangi bir ünvanla yani muhasebeci, iç veya bağımsız denetçi konumunda çalışsın; sektörel olarak da özel kesimde veya kamu kesiminde çalışsın; uzmanlık alanı olarak finansal muhasebeci veya yönetsel maliyet muhasebecisi hatta finans uzmanı-yöneticisi olsun bu camianın içindedirler. O halde bu tarih çok uygun gözükmektedir.

İzmir SMMMO’nun 13 Haziran 2020 tarihli basın bültenindeki açıklamaya bakarsak, 12.06.2020 tarihli Danışma Meclisi’nde oy birliği ile aldıkları karara göre rüştünü ispatlamış, saygın ve bağımsız meslek örgütü, mesleğin gününü kendini anlatan, kendini tarif eden, kendine ait bir günde kutlamalıdır.

‘Muhasebeciler Günü’nün 1 Mart’ta kutlanması bu mesleği vergi işiyle özdeşleştirmek anlamına gelmektedir. Çünkü ‘Muhasebeciler Günü’, ‘Vergi Haftası’ ile iç içe geçerek onun gölgesinde kalmaktadır. Oysa işletmenin amacı tüm sosyal paydaşların (muhasebe bilgi çıktılarını kullanıcı çıkar gruplarının) çıkarlarını eşitçe gözetmek ve dengeli bir biçimde enuygunlaştırmaktır (optimize etmektir).

İşletmenin sosyal paydaşları arasında mükellef kimliği şapkası altında sermayedarlar (kâr payı veya servet artışı gözleyen özsermaye sahipleri, faiz gözleyen borç sermayesi sahipleri), ücret-maaş ve benzeri yararları gözleyen işçiler ve........

© Aydınlık


Get it on Google Play