menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Ya İstiklal ve medeniyet ya yok oluş

58 7
27.04.2024

18-14 bin sene önce hâsıl olan son buzul çağının (Alman topografya uzmanları, Alp dağlarının İtalya steplerine kadar ulaşan bu çözülmeyeve buzuldan arınmış bu bölgeye, solucan şekline benzediği için ‘Wurm’ adını verdiler. Ancak en ‘son buzul çağı’ derken aslında anlatılmak istenen eskinin bittiği ve yeni olanın başlangıcıdır. Bu manada Dünya'da üstünde yaşayabilmek ve üretebilmek için uygun ve verimli koşulları sunan ilk kara coğrafyası Bereketli Hilal olarak (El-Hilal El-Hasib- Fertile Crescent) adlandırılan coğrafyamızdır. Eski Yunan ve Roma uygarlıklarına kaynaklık eden ve filhakika o uygarlıkları inşa eden kadim medeniyetler coğrafyasının (Asur, Ebla, Ugarit, Mari, Babil, Fenike) bugün devamı olan Irak, Anadolu, Suriye ile Doğu Akdeniz’e kıyısı olan ve Toroslara kadar uzanan bölge ile Şam (bugünkü Suriye, Lübnan, Filistin) ve Mısır, Nil Deltasını içine alır.

Konu hakkında kapsamlı bir çalışma yapan Dr. Bekir Atar’ın ‘Gıdamız Buğdayın Geçmişten Geleceğe Yolculuğu’ adlı kitabında da izah ettiği gibi, bilinen en eski kültürün Bereketli Hilâl'de doğduğu 1948'den bu yana radyo-karbon araştırmalarıyla da doğrulanmıştır. “Bugün, en geç M.Ö. 9.000 dolaylarında bölgenin yerleşik tarıma ve köy yaşamına geçtiği, hemen ardından da sulu (cıvık) tarımın başladığı bilinmektedir. Bütün Dünya'daki tarımın temelinde bulunan sekiz temel bitkiden altısı bu bölgede evcilleştirilmiştir. Bunlar; çift sıralı buğday, tek sıralı buğday, arpa, mercimek, bezelye, nohut, acı burçak ve keten bitkisidir.” Bu hususla ilgili dikkat çekmek istediğimiz bir başka önemli husus, bu en kadim ve tarımı, mimariyi, mühendisliği, alfabeyi ve tüm ilimlerin isimleri ve kurallarını öğreten kültür aynı zamanda ilk lisanı ve yazıyı diplomaside, ticarette ve eşyalarda kullananlardır.

Bereketli Hilal Coğrafyası kültürlerin ve uzantıları veya kolonileri olanların, Sümerlerden, Asurlulara, Akad’tan, Babil’e, Mari’den Ebla’ya, Ugarit’ten Hititlilere, Finikelilerden Truva’ya, Yunana ve İtalyana/Latine, Nil Deltası'ndan tüm kadim Afrika’nın ismi olan Libya’ya kadar bildiğimiz kadim bölge hanedanlıkların, farklı lehçelere rağmen lisanı, tanrıları, giyim-kuşamı, kullandıkları alfabe, mimari yapıları, bir........

© Aydınlık


Get it on Google Play