Sporda ırkçılığa başarıyla yanıt
ABD, ırk ayrımcılığı konusunda sabıkası kabarık bir ülke. Özellikle siyahlara yönelik ırkçılık ve nefret bu ülkenin tarihinin önemli bir bölümünü oluşturur. Başta sinema olmak üzere birçok sanat eserine de konu olmuştur.
ABD’deki daha çok insanların renklerini hedef alan ırkçılık son yıllarda insanların etnik kökenlerine yöneldi. Hedefte de genellikle Asyalılar, özellikle de Çinliler var. Bu nefretten en çok payı bu ülkede yaşayan Asya ve Çin kökenliler alıyor.
Irkçılık tenis kortlarına da sıçradı. ABD Açık Tenis Turnuvası’nın çeyrek final mücadelesi sırasında seyirciler Çinli kadın tenisçi Zheng Qinwen’e ırk ayrımcılığının sembol ifadelerinden “sarı muz” diye tezahürat yaptılar. Çinli sporcu da onlara dönerek “Sizi yenerim” diye bağırdı.
"Sarı muz” ifadesi 20. yüzyılın ortalarında Asyalı Amerikalı topluluklarında, özellikle Çinli Amerikalılar arasında ortaya çıktı. "Muz", "dışarıdan sarı, içeriden beyaz" anlamına geliyor ve etnik olarak Asyalı ancak kültürel olarak daha Batılı veya "beyaz" olan birini ifade ediyor. Atalarının kültürüyle ve ana akım Batı kültürleri arasında sıkışmış ikinci ve üçüncü nesil göçmenlerin mücadelelerini yansıttığı düşünülüyor.
Bu tür kavramlar yalnızca Asyalı topluluklara özgü değil. Benzer terimler diğer kültürler için de geçerli, örneğin Güney Asyalılar veya Latinler için "Hindistan cevizi" yani “dışarıdan kahverengi, içeriden beyaz” ve Afrikalı Amerikalılar için "Oreo" deniyor.
"Sarı muz" ilk olarak Asyalı topluluklarda popüler olduğunda, genellikle kendini........
© Aydınlık
visit website