Xi Jinping’in Fransa ziyareti: Xi için başarı, Macron için fiyasko
Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Xi Jinping’in Fransa’da başlayan Sırbistan ile devam eden ve Macaristan’da sona eren Avrupa ziyaretinin ardından özellikle Fransa ziyareti ile ilgili yapılan değerlendirmeler Xi Jinping’in “hiçbir stratejik taviz vermediği”, Başkan Xi ile görüşen Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un “Beklentilerinin boşa çıktığı” yönünde. Diğer taraftan, bu görüşmeye Almanya Şansölyesi Olaf Scholz Macron tarafından davet edilmiş ancak Scholz daveti reddetmiştir.
Reuters “Xi Jinping, Macron'un Çin'in ekonomik pazarına erişim ve Ukrayna meselesi konusunda kendisine baskı yapmasına rağmen önemli bir ticaret ya da dış politika tavizi vermediği iki günlük ziyaretinin ardından salı günü Fransa'dan ayrıldı” değerlendirmesinde bulundu. "Emmanuel Macron, Pireneler’de kuzu eti ve peynirle Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'i etkilemeye çalıştı" başlığını atan Reuters, Fransa Cumhurbaşkanı'nın başarısızlığına dikkat çekti. Observateur Continental ’da Philippe Rosenthal’in yazısının başlığı “Xi Jinping Batı'nın hayallerini nasıl yıktı?” şeklindeydi.
1964 yılında de Gaulle döneminde Fransa Çin’i tanıyan ilk Avrupa ülkesi olmuştur. 80’li yıllarda iktidarda olan Sosyal Demokrat Mitterrand’ı saymazsak, De Gaulle’den Jacques Chirac’a kadar Fransa, ABD karşısında daha bağımsız bir politika izlemiştir. Chirac döneminde hazırlanan Beyaz Kitabın “Dünyada yeni dengeler” bölümünde “Asya ülkelerinin yükselişi sadece üretim ve ticaret alanındaki artışla değil, aynı zamanda dünya ölçeğindeki yatırım ve yenileme kapasitelerini güçlendirme yolundaki ilerlemelerle politik bir etki gücüne ulaşacaklar” tespiti yapılmıştı.
Sarkozy ile NATO’ya yeniden dönen Fransa ve sonraki Cumhurbaşkanı Hollande ne kadar Amerikancı çizgide olsalar da Çin ile ilişkilerini iyi tutmaya çalışmışlardır. Xi Jinping’in 2014 Fransa ziyaretinde dönemin Fransa Cumhurbaşkanı Hollande “Çin’i tanımak, çatışmayı değil diyalogu benimsemek ve bloklar arası çatışmaların üstünde düşünmektir. Çin’i........
© Aydınlık
visit website