Yapay Zeka’da ABD-Çin rekabeti
Amerikan Open AI şirketinin metinden video üreten Yapay Zeka (YZ) modeli Sora’yı piyasaya sürmesi bu alanda kimin önde olduğuna ilişkin tartışmayı şiddetlendirdi. İki önemli buluşu ile ABD’nin Çin’i “fersah fersah” geçtiğini ileri sürenler oldu.
Çin ve ABD, YZ alanında mutlak “en iyi oyuncular”. Ancak, şimdilik YZ teknolojisindeki en büyük atılımlar Amerikan şirketlerinden geliyor. Peki bu durum Çin’in havlu attığı anlamına mı geliyor?
16 Şubat’ta piyasaya çıkan Sora, kullanıcının tarifine göre görsel kaliteyi yüksekte tutarak bir dakikaya kadar video üretebiliyor. Birden fazla karakter içeren, belirli hareket türlerini kapsayan ve kullanıcının isteğine göre özneye ve arka plana ilişkin doğru ayrıntılar içeren karmaşık sahneler oluşturabiliyor.
Sora geliştirme ekibinin 13 üyesinden ikisinin Çinli olması da dikkat çekti. Jing Li ve Ricky Wang Yu isimli vatandaşlarının ekipte yer alması Çin’de heyecan dalgası yarattı. (1)
Sora, YZ’nin inanılmaz video taklit üretim yeteneğini gösterdi. Ancak, daha dikkat çekici olan YZ’nin gelişme hızı. Çok dilden çeviri yapan Chat GPT’nin üzerinden henüz 15 ay geçti. Sora ile yeni bir sıçramaya tanık olduk.
Teknolojik gelişimin asla tek adımlık bir süreç olmadığını unutmamak gerekiyor. Sora uygulaması Çin’de geliştirilmese de bu ilerleme Çin’in YZ çalışmalarını ivmelendirmiş bulunuyor. Çin Çağdaş Uluslararası İlişkiler Enstitüsü Siber Uzay Güvenliği ve Yönetişim Çalışmaları Merkezi Direktörü Prof. Dr. Tang Lan, Global Times’a verdiği demeçte, YZ alanında “güçlü olan zayıflar, zayıf olan güçlenir” şeklinde bir deyiş olduğunu söyledi. Prof. Dr. Tang, büyük Amerikan YZ modellerinin hızla ilerlemesinin, Çin’in YZ gelişimi için uygun bir yol arayışını hızlandırması ve yeni verimlilik artırıcıların yaratılmasını ivmelendirmesi için bir hatırlatma görevi gördüğünü söyledi. (2)
Çin’in YZ geliştirme konusunda ABD’ye kıyasla üstünlükleri var. ABD yazılım ve donanım geliştirmede lider konumda olmasına rağmen, YZ uygulamaları ve veri toplama açısından Çin’in daha avantajlı konumda olduğu kabul ediliyor.
Çin, yetişmiş insan gücü, uygulama senaryolarının ölçeğinin devasa olması, nüfus büyüklüğü ve sanayinin planlı kümeleşmesiyle fark yaratıyor. Büyük pazarın oluşturduğu uygulama kapasitesinin büyük hacmi; teknolojinin geri bildiriminin örgütlü ve düzenli olması; geri bildirimle toplanan bilginin kaosa yol açmayacak şekilde biriktirilip işlenmesi Çin’i bu alanda lider haline getiriyor.
Aynı zamanda Çin, yapay zekayı geliştirmek için yadsınamaz merkezi siyaset üstünlüklerine ve planlı sanayi politikasını esneklikle yönetme yeteneğine sahip. Çin’e özgü sosyalizmin üstünlüklerinden biri de bu esneklik.
Fudan Üniversitesi Küresel Siber Uzay Yönetişimi Araştırma Enstitüsü Direktörü Shen Yi, Çin’in kurumsal avantajları ile YZ’nin reel ekonomide kullanılmasını sağladığını, YZ yeteneklerinin yalnızca metinler ve görsel eserler üretmekle kalmayıp aynı zamanda imalat üretiminin akıllı........
© Aydınlık
visit website