Çin’in yurtdışında eğitim politikası
Türkiye’nin en yakıcı sorunlardan biri, yetişmiş insan gücümüzde dışarıya karşı kan kaybı yaşanması. İstanbul Sanayi Odası Başkanı değerli dostum Erdal Bahçıvan bu konuda ısrarla kamuoyunu uyarıyor. AK Parti hükümetinin izlediği yanlış ekonomi politikası, üniversiteleri AK Parti’nin arka bahçesi yapması ve liyakate dayanmayan kadrolaşma anlayışı, nitelikli gençlerimizi yurtdışında arayışa yönlendiriyor. 21 yıllık AK Parti hükümetinin belki de en büyük tahribatı, ülkenin gençlerinin geleceği başka yerlerde aramasıdır.
Yurtdışına en fazla öğrenci gönderen ülke olan Çin’in durumuna yakından bakmak, Türkiye için önemli dersler içeriyor.
Dünyanın ikinci büyük ekonomisi Çin’in yurtdışında eğitim görenler ve Çin’de eğitime gelen yabancı öğrenci sayısı hakkında kapsamlı bir rapor yayımlandı. Çin’in önde gelen düşünce kuruluşlarından biri olmaya çalışan Çin Küreselleşme Merkezi (CCG) tarafından hazırlanan raporun özeti 16 Mart günü Çin’in İngilizce yayın yapan China Daily gazetesinde yayımlandı. (1)
Rapora göre Çin şu anda dünyanın en fazla öğrenci gönderen ve en fazla öğrenci alan ülkesi.
2022-2023 akademik yılında ABD’ye 289 bin öğrenci gönderilmiş. Çinli öğrenciler, ABD'deki toplam uluslararası öğrenci sayısının yüzde 27'sini oluşturuyor. Dünyanın en kalabalık ülkesi olan Hindistan ise ikinci sırada. ABD’deki yabancı öğrencilerin yüzde 25'ini Hintliler oluşturuyor.
Öte yandan ABD’nin izlediği Çin karşıtı politikalar, bu ülkeye giden öğrenci sayısında düşüşe neden oluyor. 2019-20'de Çinli öğrenci sayısı 369 binin üzerine çıkarak zirve yapmış. Bu yıl bu sayı, son 10 yılda en düşük seviye olmuş. Üç yıllık dönemde yüzde 21'lik bir düşüş yaşanmış. (2)
CCG’nin raporuna göre, Çinli öğrencilerin en çok gittiği ikinci ülke Avustralya. 2022-23 döneminde 162.826 öğrenci Avustralya’ya gitmiş.
Japonya'ya ise Çin’den 103 bin öğrenci gitmiş. Çinli öğrenciler, bu ülkedeki yabancı öğrenciler arasında birinci sırada yer alıyor.
Kanada’ya 2021-22 akademik yılında 100 bin Çinli öğrenci eğitim için giderken İngiltere’de öğrenim gören Çinli sayısı ise 58.335. Almanya'da yaklaşık 40.000 ve Fransa'da 29.000 Çinli öğrenci eğitim görüyor.
ABD, İngiltere’nin cazibesi zayıflarken Almanya ve Yeni Zelanda’nın Çinli öğrenciler için giderek daha cazip hale geldiği saptanıyor.
Çinli öğrenciler için en iyi 20 yurtdışı eğitim güzergahı listesine giren ülkeler ise şunlar: Singapur, Malezya, Tayland, Rusya, Belarus, İtalya, Ukrayna, İrlanda, İspanya, İsveç ve İsviçre.
Rapora göre, Türkiye, Finlandiya, Danimarka ve Polonya gibi ülkeler ise diğer öne........
© Aydınlık
visit website