Stratejik Taarruz Kararı-2
“Stratejik Taarruz Kararı-1” başlıklı bir önceki makalem, Şanlı Millî Mücâdele’nin son safhasında işgâlci Yunan kuvvetlerinin Anadolu’dan atılmasıyla sonuçlanan görklü Büyük Taarruz ve hemen ardından yapılan Takip Harekâtına ilişkin verilen stratejik nitelikteki taarruz kararına ilişkindi. Üç bölümden ibaret olan, ilki bir önceki yazıda yayımlanan ve ikincisi de bugün okuyucu ile buluşan makalem de bir anlamda dünkü makalenin devamı mahiyetinde olacaktır. Bu konunun devamı mahiyetindeki makaleler de zamanı geldikçe bu makale sayfasının sınırlılıkları kapsamında okuyucular ile paylaşılacaktır.
PAYLAŞILAN TAARRUZ KARARI…
Gazi ve Müşir Başkumandan, Sakarya’da durdurulan ve püskürtülen (23.08-13.09.1921) Yunan Küçük Asya Ordusu (KAO)nu Anadolu’dan söküp atmak üzere verdiği kesin sonuçlu taarruza geçme kararını 16 Haziran 1922 tarihinde Batı Cephesi Kumandanı Mirlivâ (Tümgeneral) İsmet (İnönü) Paşa, Genelkurmay Başkanı Birinci Ferik (Orgeneral) Fevzi (Çakmak) Paşa ve Millî Müdafaa Vekili Mirliva Kâzım (Özalp) Paşa ile paylaşmıştı.
NUTUK’TAKİ İFADELER…
Bu konuda Gazi ve Müşir Başkumandan’ın “Nutuk” isimli eserindeki ifadeleri ise şu şekildedir:
“… Faaliyette gizliği sağlamak ve düşmanı (Yunan Küçük Asya Ordusunu – KAO’yu) [1] yanıltmak için her şey [Batı] cephe[si]nin kuzeyinde yani sağ tarafta gerçekleştiriliyor, cephenin solunda[ki] her [türlü] faaliyetimiz dur[durul]muş görüntüsü veriyordu.
O günlerde İzmit-Adapazarı doğrultusunda (yönünde) bir geziye gidiyor gibi yola çıktığım zaman, Ankara’da Gnkur. Bşk. / Vekili (Bakanı) Fevzi (Çakmak) Paşa Hazretleri ile görüştükten sonra, o zaman Millî Müdâfaa (Savunma) Vekili (Bakanı) Kâzım (İnanç) Paşa hazretlerini de Sarıköy (Mihalıççık-Eskişahir tren) [2] istasyonuna dek yanımda götürerek oraya çağırdığım [Batı] Cephe[si] Komutanı İsmet Paşa Hazretleri ile birlikte taarruz için gerekli hazırlıkların âcilen bitirilmesi ile ilgili kararlar aldık.
Artık büyük taarruzdan söz etmek zamanı gelmişti. Sakarya Meydan Muharebesi’nden sonra düşman ordusu (KAO), büyük ve kuvvetli bir grupla Afyonkarahisar-Dumlupınar arasında bulunuyordu.
[KAO] Bir başka kuvvetli grubu ile de Eskişehir bölgesinde idi. Bu iki grup arasında yedek kuvvetleri vardı. [KAO]........
© Anadolu Gazete
visit website