menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

“İngiltere’de iktidar muhalif belediyeye karşı tehdit dili kullanırsa kendi partilileri bile protesto eder”

4 0
23.03.2024

FARUK ESKİOĞLU – Londra’daki Enfield Belediyesi’nin geçen dönem başkanı olan Sabri Özaydın, “İngiltere’deki belediyeler özerk ve sosyal. Bölge sakinlerine işsiz ise işsizlik ödeneği veriyor, evsiz ise ev kirasını ödüyor. İktidarın başı, muhalif seçmene ‘belediyenize ödenek vermem’ gibi bir tehdit dili kullanması mümkün olmadığı gibi ihtimali bile olamaz. Bırakın muhalif vatandaşları kendi partilileri tarafından bile istifası istenir. Ayrımcılığın siyasette yeri olamaz” dedi.

Enfield’de İşçi Partisi sözcülüğünü de üslenen Özaydın, 6 yıldır Enfield Belediyesi meclis üyesi olup, iki yıl üst üste başkanlık yapan tek parti üyesi konumunda. Özaydın, ayrıca 1900’de zamanın Londra belediye başkanı olan kralın kuzeni tarafından kurulan Londra Belediye Başkanları Derneği’nin de yönetim kurulu üyesi. Kahramanmaraş Afşin kökenli olan Özaydın, bir kız ve bir erkek çocuk babası olup 1986’da üniversite eğitimi için geldiği Londra’da yaşıyor.

Enfield Belediyesi’nin 38’i İşçi Partili ve 25’i Muhafazakar olmak üzere 63 meclis üyesi bulunuyor. İşçi Partili 38 üyenin (başkanı ve lideri dahil) 18’i Türkçe konuşan toplumdan.

Deneyimli belediyeci Özaydın ile İngiltere’deki belediyeciliği ve Türkiye’den farkını konuştuk:

– İngiltere’de belediyeciliğin Türkiye’dekinden en önemli farkı nedir?

– İngiltere’de belediyeler “Lokal Government” denilen “bölgesel hükümet” olarak tamamen özert konumda. Kısaca hükümetin minyatür bir şekli. Kendisine ait bakanlar kurulu, bölgesel polisi, sağlık sistemi, itfaiyesi ve okulları gibi kurumları hatta istihbaratı bile var. Bu kurumların bütçesi ve yönetimi belediyelere aittir. Merkezi hükümetten tek farkımız diplomasi ve dış ilişkilerimizin olmamasıdır. Belediye başkanlığı, Türkiye’deki eski parlamenter sistemindeki tarafsız cumhurbaşbakanı ile meclis başkanlığının birleşmiş hali gibidir. Tamamen sembolik temsiliyeti içerir ve kesinlikle a-politik olup herhangi bir politik etkinlikte de bulunamaz. Kral’dan sonra o bölgedeki ilk vatandaşı olup kralı temsil eder. Belediye başkanı içeride meclisi yönetirken dışarıda belediyeyi temsil eder. Bir de “Belediye lideri” vardır ki o da başbakan gibi çalışır.Tum siyasi ve ekonomik kararlar lider ve kabinesi tarafından alinir. Liderin vekili vardır ve sosyal hizmetten sağlığa bakanlar kurulu olan kabinesi bulunur. Tıpkı parlamenter sistemdeki gibi belediye meclisinde çoğunluğu sağlayan parti başkanı, lideri........

© Açık Gazete


Get it on Google Play