menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

NEDEN TOPRAK ANALİZİ

9 0
21.08.2024

Tarımsal üretimde gübrelemeyi doğru yapabilmek için toprağımızdaki bitki besin elementlerinin cins ve miktarlarını bilmeliyiz böylece yetiştireceğimiz bitkinin ihtiyacı olan gübrelemeyi yapabilelim.

Faydalı bir gübreleme, toprak analizi sonucuna göre yapılan gübrelemedir. Doğru bir toprak analiz sonucu elde etmek için de toprak numunesi uygun şekilde alınmış olmalıdır. Numune alınacak sahanın toprak ve arazi karakteristikleri tespit edilmelidir. Çünkü bir yerin toprağı diğer bir yerin toprağına benzemediği gibi, aynı yer ve tarlalardaki topraklar bile birbirine benzememekte, değişik tip ve karakterde olabilmektedir. Bu nedenle, numune alınacak arazi parçası veya tarla belirtilen özellikler bakımından benzer olmalıdır. Bunlar; topoğrafya, verimlilik, drenaj, toprak rengi, toprak tektürü, toprak üzerindeki bitki örtüsü, arazinin jeolojik yapısı, taşlılık.

TOPRAK ANA MATERYALİNİN TÜRÜ

Numune alınacak tarla veya arazi bu özellikler bakımından benzer ise 20–40 dekar veya 40-60 dekarlık sahadan bir adet temsili numune alınabilir. Bu özellikler bakımından farklılıklar varsa arazi veya tarla parçalara bölünerek daha fazla temsili numune alınmalıdır. Nerelerden numune almamalıyız? Sap kök veya yabani otların yığın halinde........

© Yeni Meram


Get it on Google Play