menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Okul Dışı Ortamların Dili

18 0
18.01.2025

Dünya teknolojik değişikliklerle hızla dönüşmekte ve yeni oluşan ekosistemlerin dinamikleri de farklılaşmaktadır. Özellikle dijitalleşme ve sonrasında yapay zekânın gelişmesi ve yeni uygulamalarının yaşamın tüm alanlarını kapsamına alması artık yeni bir ekosistemin oluştuğunun ipuçlarını vermektedir. Dahası, artık makine kültüründen bahsedilmekte ve insanın bu kültürle etkileşimleri üzerine kafa yorulmaktadır. Kısacası, yaşamın tüm alanları yeni meydan okumalarla karşı karşıyadır.

Diğer ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de değişen koşullara karşı toplumun dayanıklılığını artırmada ilk akla gelen eğitim müfredatının değiştirilmesi olmaktadır. Elbette bu kapsamda yapılacak değişikliklerin bir anlamı ve karşılığı vardır. Ancak, sadece bu değişiklikler sihirli bir şekilde her derde deva olabilecek kapasiteye sahip midir? Bu konu, üzerinde düşünmeyi ve kapsamlı tartışmaları hak etmektedir.

Bu konuda anlaşılması gereken ilk nokta okulun bağlamıdır. Okul da tıpkı diğer tüm kurumlar gibi toplumsal dokuda yer alan bir aygıttır. Elbette, kapsamı ve yaygınlığı göz önüne alındığında oldukça önemli bir aygıttır. Okul, dışında yer alan diğer tüm birimlerle etkileşen canlı bir aygıttır. Bir başka deyişle, okullar toplumdan ayrık ve izole kurumlar değildir. Tüm diğer kurumlar gibi diğerleri ile bağlantılı bir şekilde çalışan büyük sistemin birer parçasıdır. Okullardaki öğrenciler, öğretmenler, idareciler okul dışı zamanlarını bu toplum içerisinde geçirmekte ve okul dışı ortamların dinamiklerine göre yaşamlarını sürdürmektedir.

Bu bağlamda okul dışında geçirilen zamanın okulda geçirilen zamana göre oldukça fazla olması da sorunun gerçek boyutunu göstermektedir. Sadece temel ve ortaöğretime odaklansak 6-18 yaş aralığındaki öğrencilerin uyanık oldukları zamanın sadece yaklaşık ’nü okulda, �’ni ise okul dışında geçirdikleri gerçeği ile karşılaşırız. Kısaca geriye kocaman �’lik okul dışı ortam kalmaktadır. Dolayısıyla, okul dışında geçirilen zamanın etkilerini göz ardı edip sadece okul üzerinden projeksiyonlar yapmak, okula taşıyabileceğinden büyük anlamlar yüklemektedir.

Ülkemizde okul dışı ortamların eğitime etkileri, çok dar akademik tartışmalar hariç dikkate alınmamıştır. Bu kısıtlı tartışmaların çoğu da okul dışı ortamların sadece akademik başarı üzerindeki etkilerine odaklanmaktadır. Bu kısıtlılığa rağmen bu tartışmalar dahi bu yazının konusu bağlamında bir çıkış sağlamaktadır. Ailenin gelir seviyesi, eğitimi kısaca sosyoekonomik seviyesi çocuğun akademik, psikolojik ve duygusal gelişimini doğrudan etkilemektedir. Çocuk okula gittiğinde bu kazanımları veya tersi durumda dezavantajları da beraberinde okula taşımaktadır. Eğitim yazınında sıklıkla ifade edildiği gibi eşitsizlikler okul dışında başlamakta, okul ise kaynağı okul dışında olan bu eşitsizlikleri azaltmak için çaba sarf etmektedir. Bir başka deyişle........

© SuperHaber


Get it on Google Play