Jawad Rajas nye bok blir latterliggjort
Sarah Gaulin
Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.
De siste årene har æreskultur og negativ sosial kontroll blitt en mer synlig del av den norske samfunnsdebatten. Dette er i stor grad takket være personer som Abid Raja og hans familie, som har valgt å være åpne om sine erfaringer med undertrykkelse, frykt og skam.
Deres personlige vitnesbyrd gir oss et unikt innblikk i en dypt problematisk virkelighet som altfor lenge har vært skjult bak lukkede dører.
Abid Rajas valg om å dele sin historie er en modig handling som har banet vei for økt åpenhet om et tema vi som samfunn har vært altfor tilbakeholdne med å diskutere. Han viser oss hvor ødeleggende æreskulturen kan være for individer, særlig barn og unge, og samtidig gir han håp til dem som fortsatt lever i frykt.
Hans vitnesbyrd minner oss om at æreskriminalitet og negativ sosial kontroll er en realitet for mange med minoritetsbakgrunn, og at dette ikke lenger kan skyves under teppet.
I kjølvannet av Rajas åpenhet, kommer også hans nevø, Jawad Raja, med boken «skapt for ære», der han modig deler sin oppvekst i skyggen av æreskulturen.
Dessverre har deler av det norsk-pakistanske miljøet reagert med latterliggjøring og bagatellisering av hans åpenhet – en holdning som dessverre ikke er ny.
Det er et mønster vi har sett før: De som våger å belyse disse vanskelige temaene, møtes ofte med hån fra dem som burde være deres støttespillere.
Sarah Gaulin er daglig leder i Likestilling,........
© Nettavisen
visit website