menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Nöroekonomi ve psikoloji

4 11
14.08.2024

İnsanlar uzun süre kalbin vücudumuzun kontrol merkezi olduğuna, bütün vücudumuzla birlikte duygularımızı da yöneten ana organımız olduğuna inandı.

İlerleyen bilim bunun böyle olmadığını, beynimizin tüm sistemlerimizin yönetildiği yer olmanın yanında, tüm duygularımızın da işlendiği ve şekillendiği organımız olduğunu ortaya koydu.

Son derece karmaşık ve adeta mucizevi yapısı ve işleyişiyle beyin, bilim insanlarında uyandırdığı güçlü merak duygusuyla, her geçen gün biraz daha derinlemesine keşfedilmekte, çözülmekte ve başta bilim insanları olmak üzere bizleri şaşırtarak daha da meraklandırmaya devem etmekte.

Günümüzde artık iyice hızlanmış bulunan nörobilim (beyin bilimi) araştırmaları ile edinilen bulgular, başta tıp bilimi olmak üzere, biyoloji ve daha bir çok disipline katkı sunarak o alanları geliştirirken, beynimiz; insanın duygu ve davranışlarının işlenme ve şekillenme odağı. Bunun içindir ki, insan zihnini ve tavırlarını her açıdan çözümlemeyi amaç edinmiş olan psikoloji de dahil olmak üzere, insanla ve onun duygu dünyasıyla ve davranışlarıyla ilintili birçok alanında gözü nörobilimin üzerinde bulunmakta ve onu yakından takip etmekte.

İşte bunun içindir ki; odağında insanın, duygularının, davranışlarının ve beğenilerinin bulunduğu ekonomi alanında son yıllarda “nöroekonomi diye bir yan dal ortaya çıktı. İnsanların ekonomik davranışlarının fiziksel ve biyolojik arka planlarını ortaya koymaya çalışan bu dal, nörobilimle ve psikolojiyle de çok yakından bağlantılı ve adeta interdisipliner (disiplinlerarası) bir alan olarak karşımıza geldi.

Modern yaşam biçimimizde, ekonominin her yanımızı sarıp sarmalamış bulunması ve belirleyiciliğinin her geçen gün artmasından ötürü gittikçe daha çok ilgi çeken........

© Medya Günlüğü


Get it on Google Play