menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Doğu Akdeniz’de Yunanistan ve İsrail hisarları

16 1
yesterday

Doğu Akdeniz’de İsrail ile Yunanistan, iki İngiliz tasarımı devlettir. Sanki İngilizler İstanbul Boğazı’ndaki Anadolu Hisarı ve Rumeli Hisarı'nı örnek alarak tasarlamışlar, Yunanistan ve İsrail’i. İki yakayı birbirine bağlayan, Doğu Akdeniz’i kontrol etmeye yarıyor.

DOĞU AKDENİZ’İN KUZEY HİSARI: YUNANİSTAN

19. yüzyılın başından itibaren Avrupa’da ciddi bir Antik Yunan ilgisi görülmeye başlandı; insanlar, Antik Yunan kıyafetleri ile dolaşıyorlardı. Antik Yunan’ın varisleri ve torunlarının yaşadığı toprakların, “medeniyetin beşiği” olarak görüyorlardı. Bu şekilde bağımsız bir Yunanistan fikri kamuoyunda önemli bir desteğe sahip oldu.. Avrupa’ya yayılmış Yunan zenginleri örgütleyip harekete geçirdiler.

İngilizler, Yunanlıların Büyük Yunanistan idealini ve Siyonistlerin Vadedilmiş Topraklar, Büyük Yahudi Devleti idealini iyi kullandılar.

İngilizler Yunanistan’da yayınladıkları gazeteler vasıtası ile Yunan taraftarı ve Osmanlı/Türk aleyhtarı (“Katil Türkler!”) yoğun propaganda yaptılar. 6 Mart 1821’de Aleksandros İpsilantis öncülüğünde Boğdan’da başlayan ve 3000 kişilik bir ordu ile İstanbul’a yürümeyi hedefleyen isyan, başlangıç itibariyle istediği desteği bulamadı. Yunan isyanının tehlike arz eder bir hüviyet kazanması, 6 Nisan’da Mora’da “Hristiyanlara barış, konsoloslara saygı, Türklere ölüm” sloganıyla bir papaz tarafından başlatıldı ve çok hızlı bir şekilde yayıldı. Büyük bir Müslüman katliamı yaptılar; adadaki on binlerce Müslüman katledildi.. Moro katliamı, 1912 Balkan Savaşı, Bulgar ve Sırp katliamlarının, Balkan katliamının, Filistin katliamının, Bosna katliamının habercisiydi..

Avrupa ve özellikle Londra merkezli Helenist cemiyet, Londra Yunan Komitesi gibi örgütler; bu süreçte Yunan isyan hareketine ciddi aynî ve nakdî yardımda bulunmaktaydı. Ortodoks kiliselerinin bağlı olduğu Fener Patrikhanesi ve 1821’e kadar Osmanlı’ya tercüman yetiştiren Fener Lisesi, Yunan milliyetçiliğinin teşekkülünde önemli rol oynadı.

Avrupa devletleri arasındaki rekabet Yunan meselesinde de kendisini gösterdi.. Osmanlı açısından giderek uluslararası bir mesele hâline dönüştü. 1826’da Petersburg Zirvesi toplandı. Rusya Çarlığı, özerk bir Yunan devleti kurulması tezini savundu; zirve Rusya’nın talepleri doğrultusunda sonuçlandı (4 Nisan 1826). Böylece bir yandan Yunan sorunu resmen uluslararası statü kazanmış bir yandan da Rusya’nın olaya müdahale hakkı doğmuştu.

1830’da Londra Antlaşması’nın imzalanması ile........

© Haber7


Get it on Google Play