Karadeniz Yolu Tuzaklarla Dolu
Karadeniz insanı doğup büyüdüğü coğrafyanın dışında yaşarken yarımdır, eksiktir, kısadır. Yeşil ve mavinin bin bir tonundan uzakta olmak bu topraklarda doğup büyüyenlere oldukça ağır gelir zira. Bu yüzden gurbete düşmüş Karadenizli, bir taraftan yaşadığı yeri Karadeniz bölgesine benzetmek için yoğun çaba harcarken diğer yandan hatıralarının mahzeni mesabesinde olan memleketini ziyaret için fırsat kollamakla meşguldür.
Sabahın erkeninde Kocaeli’den Giresun’a doğru sıla-i rahim için yola çıktığımda içimde dolanıp duran duygular bunlardı ve yüreğimin arka fonunda doğup büyüdüğüm yerlerin mavi ve yeşil tonlarla bezenmiş muhteşem resimleri birbiri ardınca sahne alıyordu.
Duble yollar eşliğinde Karadeniz’e gitmek hem güvenli hem de keyifli.
Eski Türkiye günlerinde ülkemizin belini bir kemer gibi saran bu güzergahtan Karadeniz’e seyahat etmek pek çok tehlikeyi göze almak demekti ve canımız cebimizde böyle bir yolculuğa çıkarken günler öncesinden çetin bir sinir harbine hazırlık yapmak zorunda kalıyorduk. Şimdilerde duble yollar, viyadükler ve tünellerle donatılan bu istikamette her biri birbirinden muhteşem tablolar gibi önünüze serilmiş Güzel Anadolu’muzun rengarenk coğrafi kesitlerini keyifle seyrederek yol alma şansına sahibiz.
Ne var ki yol boyunca yerleşim yerlerinin çok sık olması, coğrafyanın inişli çıkışlı olduğu kadar ancak kıvrımlı yol çeşidine müsaade etmesi gibi zorunlu sebeplerden dolayı hız limitleri aşırı derecede değişiklik arz ediyor.
Bu durum sürücüleri güvenli ve canlı tutuyor tutmasına ama Karadeniz yolunu da baştan sona kadar tuzaklarla donatmış oluyor. Güzergâh boyunca sürücüleri 110 veya 90 km hızla seyrederken üç dört saniye içinde 70 ve nihayet 50 km hıza inmeye mecbur eden bu durum, çok sık tekrar ettiği için uygulanmayı güçleştiriyor. Bu ise bir açıdan vicdani rahatsızlığa sebebiyet verirken diğer yandan sürücüleri ağır trafik cezalarına maruz bırakıyor.
Karadeniz’e sıklıkla gidip gelen arkadaşların döndükten sonraki birinci........
© Haber7
visit website