menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Karmaşıklaşıyoruz!

8 0
02.08.2024

Haftalardır gündemi meşgul eden torba kanun nihayet Resmî Gazete’de yayımlandı. Vergi kanunlarında onlarca madde değişti, yeni maddeler geldi.

Daha sırada bekleyen birçok değişiklik var. Başta gayrimenkullere yönelik olmak üzere birçok vergisel düzenlemeyle ilgili Maliye’nin çalışmalar yürüttüğünü, ancak ekonomik konjonktür gereği bazı düzenlemeleri rafa kaldırıldığını biliyoruz.

Sahi bu kadar değişiklik biraz kafa karıştırmıyor mu?

Dünya’da da Mali İşler Hep Böyle!

Dünya geneline baktığımızda, vergi kanunlarının oldukça karmaşık olduğunu ve sıklıkla değişikliğe uğradığını görüyoruz.
Neden mi?

Çünkü ekonomi değişiyor, yaşam tarzı değişiyor, iş yapma biçimleri değişiyor. Doğal olarak mali yasalar da bu değişiklikleri takip ediyor.

Bundan 20 sene önce Uber, Booking veya Linkedin gibi platformlar var mıydı? Veya bu kadar yaygın mıydı?

YouTube veya Instagram üzerinden yürüyen bir ekosistem var mıydı?

Bitcoin’den zengin olan var mıydı?

Hayatımıza giren her yenilik, kendi ekosistemini meydana getiriyor. İş yapma biçimi değiştikçe, yeni gelir ve işlem türleri geliştikçe, mâli yasalar da değişiyor.
Bu, her ülkede böyle.

Peki Dünyaya Kıyasla Biz Neredeyiz?

Hukuk sisteminin karmaşıklığı ve iş yapma kolaylığı üzerine uluslararası literatürde birçok çalışma var. Açık kaynaklardan rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

Bu çalışmaların güvenilirliği her zaman tartışmaya açık olsa da, uluslararası karşılaştırmalar yapmanın başka bir yolu yok gibi.

Yapılan araştırmaları Türkiye özelinde incelediğimizde çarpıcı sonuçlara ulaşıyoruz.
Örneğin; 2019 yılında Dünya Bankası bir rapor yayımlıyor. Vergiye uyum için harcanan süre ve ödeme sayısı gibi kriterler ele alınarak dünyadaki “vergi karmaşıklığı” durumu araştırılıyor. 190 ülke için yapılan çalışmada “vergi kolaylığı” sıralamasında Türkiye 88’inci sırada.

Bu çalışmada vergi cennetlerinin en üst sıralarda olduğunu gözlemliyoruz.

Bir başka çalışma daha...

Dünya Bankası'nın 2020 yılı "Doing Business" Raporu…

Bu rapora göre Türkiye, iş yapma kolaylığı listesinde 33. sırada yer alıyor. Bu sıralama, Türkiye'nin iş yapma kolaylığı açısından dünya genelinde göreceli olarak rekabetçi bir konumda olduğunu gösterse de, G-20 üyesi olan ülkemiz için yeterli bir sıralama olmadığını söylememiz lâzım.

Dünya Bankası 2021 yılından beri bu konuda rapor yayımlamıyor. Zira bu çalışmaların Çin tarafından manipüle edildiği iddiaları ortaya atıldı. En son rapor 2020 yılına ait. Raporun sona erdirilmesi, küresel iş dünyasında büyük bir boşluk yaratsa da, başkaca özel kuruluşlar tarafından farklı çalışmalar yapılıyor.

İşte bir başka çalışma…

Bu çalışma, TMF Group diye Amsterdam merkezli bir kuruluş tarafından yapılmış.
TMF Group'un büyük hissedarlarından CVC Capital Partners’ın, Birleşik Krallık merkezli, diğer büyük hissedar olan Abu Dhabi Investment Authority’nin ise Birleşik Arap Emirlikleri'ne ait olduğunu not edelim.

Bu kuruluş tarafından yapılan çalışmanın adı, Global Business Complexity Index, yani Küresel İş Karmaşıklığı Endeksi.

TMF Group'un yayınladığı bu rapor, iş dünyasında karşılaşılan zorlukları ve........

© Haber7


Get it on Google Play