menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Renkli Devrimlerin yeni adresi Bangladeş mi?

4 0
08.08.2024

Bangladeş’te temmuz ayından beri süren öğrenci protestoları sonucu ülkeyi 15 yıldan beri demir yumrukla yöneten ve Asya’nın "Demir Leydi"si olarak adlandırılan Başbakan Şeyh Hasina, 5 Ağustos’ta görevinden istifa ederek Hindistan’a sığındı. Ülkede yaşanan protestolar, Şeyh Hasina hükümetinin 1971’de Bangladeş Bağımsızlık Savaşı'na katılanların ailelerine ve yakınlarına kamu görevlerinde ayrıcalık tanıyan, onlara özel bir kota belirleyen kararının kamuoyuna yansımasıyla patlak verdi. Aslında kamu görevlerindeki bu kota daha önce kısa bir süre uygulanmış sonra vazgeçilmişti. İlk protesto eylemleri Dakka Üniversitesi'nde başladı. Buradan tüm Bangladeş’e yayıldı. Özellikle, Şeyh Hasina’nın 1971’de Bangladeş’i kuran ve ilk Cumhurbaşkanı olan Şeyh Mucibur Rahman'ın kızı olması ve babasının taraftarlarına böyle bir ayrıcalık tanımasının açıkça mensubu olduğu, lideri olduğu Avami Birliği Partisi'ne yaradığı muhalefet tarafından iddia edilmiştir.

Özellikle, genç işsizliğin had safhada olduğu, sınırlı iş imkanlarının olduğu Bangladeş’te hükümetin kamu görevlerini ayrıcalıklı bir sınıfa vermesi özellikle öğrenciler ve gençler arasında büyük bir rahatsızlığa ve tepkiye neden olmuştu. Haftalardır süren olaylarda 300 kişi hayatını kaybetti. Şeyh Hasina'nın lideri olduğu Avami Birliği, ülkedeki protestoları muhalefetin organize ettiğini, özellikle Bangladeş Milliyetçi Partisi ile Cemaat-i İslami Partisi’nin bu protestolarda parmağı olduğunu iddia etti.

Aslında, Bangladeş siyaseti daha kuruluşundan itibaren sorunluydu. 1971’den bugüne kadar Bangladeş’te 29 askeri darbe girişimi yaşandı. Bu girişimlerden bir kaçı başarılı oldu. 1975 yılında neredeyse iki ayda bir Bangladeş’te darbe yaşandı. O tarihten itibaren Bangladeş siyasi hayatı inişlerle çıkışlarla doludur. Bu yönüyle biraz ayrıldığı Pakistan’a benzemektedir. Gerçek şu ki Bangladeş’teki süreç çok daha önce, ocak ayında yapılan seçimlerle başladı. Şeyh Hasina’nın dördüncü kez Başbakan seçildiği bu seçimleri muhalefet partileri boykot etti. Dolayısıyla ortaya çıkan sonuç Batı’da, özellikle ABD’de demokratik olarak kabul edilmediği gibi, sağlıklı bir oy verme sürecinin de yaşanmadığı görüşü paylaşıldı. Toplumun her kesiminin temsil edilmediği ve oy kullanmadığı bu seçimlerden Şeyh Hasina zaferle çıktı. Bu andan itibaren Bangladeş’te muhalefet, Şeyh Hasina hükümetini meşru olarak kabul etmeyerek sürecin fitilini de ateşlemiş oldu. İşte böyle gergin bir siyasi ortam içerisinde Dakka Üniversitesi’nde öğrenciler ayaklandı ve kota kararı protesto edilerek nihayetinde Şeyh Hasina ülkeden........

© CGTN Türk


Get it on Google Play