menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Belçikalı müzik grubu Stavroz: Çatı katındaki stüdyomuzda minik bir demokrasi yaşıyoruz

11 0
15.11.2025

Diğer

T24 Haftalık Yazarı

15 Kasım 2025

Elektronik müzikte “canlılık” dendiğinde çoğu zaman akla butonlar, ekranlar ve loop’lar gelir. Stavroz ise bunun tam tersini yapıyor — müziğini duygudan, iletişimden ve anın enerjisinden inşa ediyor. Onlara göre beat de duygu da aynı kaynaktan, insandan doğuyor. Makine sadece bu ifadeyi büyüten bir araç. Çatı katındaki stüdyolarında küçük bir demokrasi gibi çalışan grup, sahnede ise büyük bir birlik hissi yaratıyor. Belçika’nın politik uzlaşma kültüründen, deniz sisiyle dolu hayali manzaralara uzanan çok sevdiğimiz Stavroz dünyası, hem akla hem kalbe dokunan bir denge arayışı gibi. O arayış, 31 Ocak’ta İstanbul’da JJ Arena Ataşehir sahnesinde yeniden hayat bulacak. Ben de öncesinde grupla sohbet etme imkanı yakaladım.

- Müziğinizde her zaman bir mekân hissi var, deniz sisi, yollar, uzakta kalan evler gibi. Bu atmosferleri nerede buluyorsunuz: şehirlerde mi, doğada mı, yoksa insanlarda mı? Yoksa bu, ait olma arayışınızla mı ilgili?

Bence bu atmosferler zaten zihnimizin içinde var. Biz sadece hoşumuza gideni yaratıyoruz. Belki de zihnimizde bir tür çorak arazide yaşıyoruz… biraz sinematik bir arazi, kim bilir.

- Belçika’yı “uzlaşma ülkesi” olarak tanımlıyorsunuz web sitenizde. Ben hep tam tersini düşünmüştüm! Bana göre Belçika ya fazla diplomatik ya da fazla rahat. Ülkenizin bu hâli müziğinize nasıl yansıyor?

Belçika siyasetinde, farklı partilerin sürekli uzlaşmak zorunda kaldığı bir baskı vardır. Politik ve bölgesel açıdan oldukça karmaşık bir yapı. Bu durum bizim gruba da yansıyor, çünkü biz de kendi aramızda uzlaşmak zorundayız. Kararların çoğunlukla alındığı bir yerde, azınlık bazen ödün vermek durumunda kalıyor. Kısacası, çatı katındaki stüdyomuzda minik bir demokrasi yaşıyoruz.

- Elektronik müzik yaptığınız halde sound’unuzda çok duygusal bir yan var. Beat ve duygu arasındaki dengede beatler makine, duygular insan için mi doğuyor?

Bu kıyaslamayı çok sevdim!........

© T24