menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

ÖZGÜR ÖZEL’İN AKIL HOCASI ARINÇ MI?

57 0
04.06.2026

Özgür Özel ile Bülent Arınç arasındaki ilişkiyi bilmeyen yok. Kaldı ki 12 Mart’ta TBMM’de gerçekleşen görüşme sonrası Özel’in “İki hemşehri bir araya gelince güneşin altındaki her şey gündem olur” cümlesi, bu buluşmanın basit bir hal hatır görüşmesi olmadığını zaten ele veriyordu. Evet, o görüşme önemlidir. Evet, iki ismin aynı kareye girmesi, uzun süre konuşmaları, “hemşehrilik” ve “istişare” diliyle açıklanan temasları dikkat çekicidir. Ama mesele sadece o gün, o oda, o toplantı değildir.

Mesele daha derindir.

Çünkü Özel–Arınç hattı, yalnızca iki Manisalı siyasetçinin nezaket ilişkisi değildir. Bu hat, Türk siyasetinde farklı partilerin içinde benzer tartışmalarla anılan iki ismin, benzer bir siyasi dilde buluşmasıdır. Bir tarafta AK Parti’nin kurucu kadrosundan gelen ama FETÖ meselesindeki geçmiş tutumu ve açıklamaları yıllardır tartışılan Bülent Arınç; diğer tarafta CHP’nin başına geçen, ancak FETÖ tartışmalarında adı giderek daha fazla soru işaretiyle anılan Özgür Özel.

Özgür Özel’in siyasi akıl hocası Bülent Arınç mı? Arınç, Özel için yalnızca bir hemşehri mi, yoksa bir mentor, bir ağabey, bir siyasi yol gösterici mi?

Bu soruyu sormak meşrudur. Çünkü siyasette akrabalık her zaman kan bağıyla kurulmaz. Bazen aynı şehirden gelmekle, bazen aynı üslubu taşımakla, bazen aynı krizlerde benzer pozisyon almakla kurulur. Arınç ile Özel arasındaki ilişki de bu açıdan yalnızca kişisel dostluk değil, siyasi karakter benzerliği üzerinden okunmalıdır.

Bülent Arınç, AK Parti içinde hep “farklı ses” olarak sunuldu. Ama o farklı ses, özellikle FETÖ meselesinde milletin hassasiyetleriyle çoğu zaman ters düştü. “Aldandık” çizgisi, FETÖ’nün devlete sızdığı yılların siyasi sorumluluğunu hafifleten bir savunma gibi görüldü. Türkiye 15 Temmuz gecesi tankların önüne yatarken, bu millet sadece darbecilere değil, o yapıya yıllarca alan açan bütün siyasi körlüklere de itiraz etti.

Arınç ismi bu yüzden hafızada nötr bir yerde durmuyor. Onun adı, FETÖ meselesinde hâlâ kapanmamış bir defterin kenarında yazılı duruyor.

Özgür Özel’e gelince…

CHP’deki yükselişi yalnızca “değişim” hikâyesiyle anlatılamaz. Çünkü bugün CHP içinde kurultay tartışmaları, belediye dosyaları, para trafiği iddiaları, parti içi tasfiyeler ve FETÖ imaları........

© Diriliş Postası