Belediye başkanı ve milletvekili istifalarına bir çözüm arayışı
Şüphesiz bir siyasetçi koşullara göre fikir değiştirebilir ve partisinden ayrılabilir.
Ama bunu durup dururken, ortada fol yok yumurta yokken yaptığında, hey nereye, ne oldu soruları sökün eder. Saf değiştirmeye makul nedenler göstermek zorundadır. Gösteremezse veya sudan bahaneler ileri sürerse ahlakı, karakteri, dahası parası, hesabı dahil her şeyi didik didik edilir.
İstifa sorunludur. Çünkü ait olduğun siyasi parti bir iktidar mücadelesi veriyor ve güçlerini buna göre oluşturuyor. Belediye başkanı, milletvekili yapıyor. Belediye başkanı olarak aldığın yüz binlerce oy büyük çoğunluk olarak partiye aittir.
Partiye gönül vermiş ve partiyi iktidarda görmek isteyen seçmenlerin, oylarının hırsız gibi alınıp götürülmesine şüphesiz büyük tepkisi olur ama burada çok derin bir ahlaki sorun ortaya çıkar.
Sadece siyasi ahlak konusu değil, bence burada hiç tartışılmayan hukuki bir sorun da doğmaktadır.
Bu, seçim sandığındaki oyların çalınarak başka bir partiye verilmesine benzer bir hukuki sorundur bence. Biri cezaya tabiidir, diğeri ise normal karşılanır ve sadece ahlaki bir zafiyet olarak görülür.
Başa dönelim, dedik ki........
