Meclis başkanlarının ezberbozan Komisyon konuşmaları - II
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) eski başkanlarının Millî Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu sunumlarına devam ediyorum. İlk bölümde ezber bozan önemli bölümleri derlemiştim.
Bu bölümde de benzer durumların altını çizip kısa bir değerlendirme ile bitireceğim.
(Şahin’in temel uyarısı, kötü bir sürecin iyi niyetleri öldüreceğidir. Bundan ötürü şeffaf bir kurumsallığa dikkat çekiyor. Şahin’in konuşmasını önemli kılan kısım, Komisyon’un geçmişteki benzer girişimleri başarısızlığa uğratan tuzaklardan nasıl kaçabileceğini somut ve metodolojik olarak ifade etmesidir.)
(Çiçek’in, sorunun doğru tanımlanmadan çözüm üretilemeyeceğini vurgulaması, perspektifi buradan kurması mühim.)
(Yıldırım’ın sunumu önemli tespitler içeriyor. Yerel yönetimler ve eşit yurttaşlık ile ilgili ifadeleri son derece kıymetli. Sunumun çerçevesi kırmızı çizgileri hatırlatma; ama bunların reforma tabi tutulmasını da göz ardı etmemek üzerine kurulu.)
(Şentop, kurumsallaşmaya dikkat çekiyor. Bunu geçmiş örnekler üzerinden yapılabileceğini ama esas olanın şeffaf ve aşamalı olması gerektiğini özellikle vurguluyor.)
(ÖA/TY)
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Millî Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu görüşmeleri devam ediyor.
On ikinci toplantısına gelen Komisyon, düşünce kuruluşları ve araştırma şirketleri ile toplantılarına devam edecek.
Bana kalırsa en ilginç ve içerik olarak en cüretkâr bölümlerden biri, 28 Ağustos 2025 tarihli, eski Meclis başkanlarının konuştuğu yedinci toplantı idi.
Farklı siyasi dönemleri ve ideolojileri temsil eden bu başkanların Kürt meselesine dair çözüm değerlendirmelerine bakınca, zaman içinde daha rasyonel bakmaya başladıklarını söylemek mümkün.
Bu konuşmaların toplumda tartışılması bekleniyordu fakat anlık değişen gündemler arasında kaybolup gitti. Bir Meclis başkanının Komisyon’da “umut hakkı”nı gündeme getirmesi bence çok önemli bir gelişme. Daha birçok ilginç çıkış yapıldığı görülüyor. Komisyon’un bu görüşleri ne kadar dikkate alacağını zaman gösterecek.
İfade edilen ve dikkatimi çeken önemli başlıkları tekrar kayda geçirmek istiyorum.
(Çetin, ideolojiden ziyade sosyolojik gerçekliğe ve pragmatizme dayanan bir konuşma yapmış.)
(İzgi, çözümü radikal işlerde değil, devlet kurumlarını güçlendiren ve kurucu ilkelere geri dönen sistemsel reformlarda görüyor. Bu bağlamda yerel yönetimlerde iyileştirmeler önererek kayyıma da........© Bianet





















Toi Staff
Sabine Sterk
Gideon Levy
Penny S. Tee
Waka Ikeda
Daniel Orenstein
John Nosta
Grant Arthur Gochin