We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Vid Kavtičnik: Brado še pobarvam, če bo treba

11 0 0
12.01.2018

Pred zadnjim tednom priprav na evropsko prvenstvo si je poškodoval levo roko, dobil pet šivov. Njegov nastop je bil pod vprašajem. "Želim pomagati ekipi," je bil odločen Vid Kavtičnik, po številu nastopov (181) najizkušenejši in strelsko najučinkovitejši (510 golov) reprezentant v tokratnem izboru selektorja Veselina Vujovića ter kapetan Slovenije.

Petič se pripravljate za evropsko prvenstvo. Je letos kaj drugače, v kakšni formi je reprezentanca?

"Z delom smo lahko zadovoljni, a imamo ogromno težav s poškodbami. Skoraj po vsakem tretjem treningu se nekdo poškoduje. Tako je težko napredovati, a kljub temu mislim, da smo na dobri poti. Nekaj pomanjkljivosti je še, a jih lahko odpravimo."

Poškodbe vam res niso prizanašale, nekateri so že pred prvim zborom izpadli s seznama. Ste že bili v situaciji, ko je bila ekipa tako načeta, zdesetkana?

"Problem ni samo v tem, da sta poškodovana Jure Dolenec in Nik Henigman, da je že pred zborom odpadel Vid Poteko, ampak v tem, da se poškodbe vrstijo med samimi pripravami. Prihajajo novi igralci, ne začenjamo ravno z nule, a stvari, ki jih ostali poznamo, se znova razlagajo. V takšnem položaju ne jaz ne drugi še nismo bili. Bomo videli. Še vedno smo optimisti, delamo naprej."

Selektor je dejal, da poškodbe spreminjajo njegove načrte, ne pa tudi ciljev. Igralci razmišljate podobno?

"Načrti se spreminjajo, pozicije, kje bo kdo igral, so drugačne, tudi način obrambe se prilagaja. O ciljih pred evropskim prvenstvom ne želim govoriti. Na Hrvaško bomo šli pokazat, kar nas je krasilo na svetovnem prvenstvu v Franciji - borbeno igro, do konca se ne bomo predali. Upam, da bo rezultat temu primeren."

Zakaj ne želite govoriti o ciljih? Zaradi vraževerja?

"Tako dolgo sem že v reprezentanci, da sem se z napovedmi že prevečkrat opekel. Cilje imam postavljene sam pri sebi. Če izpolnimo ali nadgradimo moj osebni cilj, sem zadovoljen, če ne, pa sem toliko bolj nezadovoljen."

V reprezentanci ste že 17 let. Kam bi umestili to generacijo, če jo primerjate s prejšnjimi? Verjetno se je tudi za vas osebno veliko spremenilo.

"Debitiral sem leta 2001. Sprememb je bilo veliko, veliko selektorjev smo zamenjali, veliko igralcev je odšlo in prišlo. Vsaka reprezentančna akcija je nekaj posebnega. Na vsaki se za nekaj boriš. Te priprave so drugačne, kot so bile lani pred svetovnim prvenstvom. Delo iz akcije v akcijo je težko primerjati. Se pa definitivno igra hitrejši rokomet, sedanji reprezentanti s klubi igrajo vsaj dvakrat na teden, nekateri celo trikrat, so v ritmu lige NBA. Bolj so iztrošeni in utrujeni."

Vam je všeč smer, v katero se razvija sodobni rokomet?

"Tekem je........

© Večer