We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Ošpice: Napočil je čas za resno zaskrbljenost

17 10 25
14.06.2018

Skupaj šest obolelih za ošpicami je ta trenutek zabeleženih v Mariboru - in vsi so povezani z 38-letnim moškim, ki je konec prvomajskih praznikov pripotoval okužen iz Srbije. Pri novih treh primerih gre za terciarne okužbe - torej ljudi, ki so se okužili od prvih obolelih.

Med njimi sta tudi medicinska sestra in zdravnica, ki sta zboleli za ošpicami, potem ko sta bili v stiku z dojenčkom, ki se je zaradi ošpic zdravil v UKC Maribor in je bil nekaj časa v zelo resnem stanju. Kako je mogoče, da sta zboleli tudi dve iz zdravstvene ekipe, in ali sta bili cepljeni? "Medicinska sestra je bila cepljena z enim odmerkom cepiva. Ker je bila 26. maja v kontaktu z obolelim dojenčkom, je v roku 72 ur prejela drugi odmerek cepiva, a kot kaže, ni vzpostavila imunosti. (Da se vzpostavi ustrezna imunost, traja dva tedna, op. a.). Zdravnica je bila cepljena po programu, a najverjetneje sodi med izredno redke primere, ki se ne odzovejo na cepljenje. Imunologi sklepajo, da gre za zelo redek pojav, ki se mu reče celična pomanjkljivost. To poznamo tudi pri drugih cepljenjih, ko govorimo o t. i. neodzivnosti. Nekatere osebe, ki se cepijo, zato lahko zbolijo, čeprav so popolnoma cepljene," je pojasnil primarij Karl Turk z Nacionalnega inštituta za javno zdravje in poudaril, da sta bili zaradi cepljenja obe veliko manj kužni, kot bi bili, če ne bi bili cepljeni.

Med kontakti tudi nosečnice

Ker se znaki bolezni pojavijo šele nekaj dni po tem, ko je oseba že kužna, in ker se na Kliniki za pediatrijo v UKC Maribor zdravijo tudi otroci, ki so zelo bolni ali pa še premajhni za cepljenje, je seveda vprašanje tudi njihova ogroženost. Turk odgovarja, da so sprejeli vse ukrepe: "Osebe, ki so........

© Večer