We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

"Kar mi ugaja" vera: Pojav od San Francisca do Rogaške Slatine

9 9 66
04.01.2018

Krščanstvo, ugotavljajo v Katoliški cerkvi, se sooča s prvo generacijo mladih odraslih, ki jim je vera tuja ali povsem tuja. Za milenijce gre, za generacijo Y. In deloma za generacijo X. To so rojeni po 1980. Vera in verska pripadnost jim nista več samoumevni. Tako je globalno in lokalno. Pričakovano? Ja in ne.

Kaj se je zgodilo?

Kjer je krščanstvo identiteta ...

"Zakaj je tako, je vprašanje za milijon dolarjev," odgovori zgodovinar in latinist dr. Aleš Maver. "Bolj po intuiciji bi rekel, da mladi (krščansko) vero in njene poklicne oznanjevalce dojemajo kot del 'sistema', establišmenta, zarjavelega vsakdana, kar ne more povedati nič bistveno novega." Po drugi strani pa vsaj v Evropi krščanstvo statistično daleč najbolj cveti v okoljih, kjer je najmočnejši občutek "to smo mi". Kjer je krščanstvo steber identitete, razlaga. "Na katoliški strani to velja recimo za Hrvaško ali Poljsko, pri pravoslavcih za Ukrajino, kjer Slovenca presenetijo polne cerkve mladih, tudi za Srbijo in še kje."

Najmanj spodbudna je statistika tam, kjer so se identitetnemu vidiku krščanstva skušali odreči: "Če so na Nizozemskem pred petdesetimi leti in več govorili o 'bogatem rimskem življenju', je tam s krščanskega vidika danes statistična puščava. Slovenija je nekje vmes, saj so po eni strani tradicionalno katoličani vsi slovenski sosedje, zato katolištvo ni........

© Večer