We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Po prometni nesreči ostala brez denarne socialne pomoči

19 3 155
12.10.2018

Celjanka, ki jo je na prehodu za pešce pred časom zbil avto in je od zavarovalnice prejela odškodnino za poškodbe v višini 1500 evrov, je ostala brez denarne socialne pomoči. Te ne bo dobivala štiri mesece, ker se ji odškodnina šteje v dohodek. Direktorica centra za socialno delo v Celju Olga Bezenšek Lalić nam je pojasnila, da je odločitev po zakonu o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev povsem pravilna, saj v njem jasno piše, da se "izplačila, ki jih prejme fizična oseba na podlagi zavarovanja za primer bolezni, poškodbe ali invalidnosti iz neobveznega zavarovanja, upoštevajo kot dohodek osebe".

Enako velja tudi za rente iz življenjskega zavarovanja pa tudi pomoči v obliki denarnih sredstev od invalidskih, humanitarnih organizacij in dobrodelnih ustanov, prejete kot pomoč za preživetje bodisi posamezniku ali družini. A pri slednji vendarle že veljajo določena nepisana pravila, ki dajejo strokovnim delavcem na centrih več možnosti lastne presoje pri odločitvi.

Ne nakazujejo denarja

V medijih niso redke zgodbe o družinah, ki so se znašle v stiski in so jim poleg pristojnih ustanov na pomoč priskočile tudi humanitarne organizacije. In jim je zaradi te pomoči država denarno socialno pomoč oklestila ali pa celo ukinila. V zagati........

© Večer