We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Unita Zupanc: "Ambulanta je moja cerkev"

16 0 1
12.06.2018

Najprej seveda čestitke. To je predvsem priznanje od vaših pacientk, s katerimi imate očitno dobre odnose. Ste kaj presenečeni?

"Zelo. Sploh ni bilo pričakovano. Zahvala gre mojima sestrama Megi Centrih in Inge Kobe, ki sta pacientkam pojasnili, za kaj gre. Sama sploh nisem vedela, koliko podpisov je bilo. Delam tudi na štirih koncih - v Celju, Podčetrtku in Žalcu. Tako da imam ogromno pacientk, okoli 5400 je samo celjskih."

Odnos je pri ginekologiji zelo pomemben. Pacientke pridejo k vam tudi v kočljivih situacijah, ko imajo vaginalne težave, in ob prelomnih življenjskih trenutkih – v nosečnosti, ob sumih na raka … Kaj je vaš recept za to, da se dobro povežete s pacientko?

"Natančnega recepta nimam. Umirjenost. Pogovor. Najbolj sem sproščena, ko sem v ambulanti. Ambulanta je moja cerkev. In ko pacientke čutijo, da sem sproščena, se tudi one sprostijo."

Študirali ste v Beogradu, tam ste tudi delali prvih deset let svoje zdravniške kariere. Kako to, da vas je pot zanesla v Slovenijo?

"Moj mož je Štajerec. Deset let sva živela v Beogradu, tam sem rodila tudi oba otroka. Da gremo v Slovenijo, je bil moj osebni izziv. Želela sem narediti nekaj več. V Beogradu sem opravila specializacijo in dodatna ginekološka izobraževanja za ultrazvok dojk in nuhalno svetlino. Potem nisem več videla izziva, poklic sem želela nadaljevati v Evropski uniji. Tudi mož se je želel........

© Večer