We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Dvojna vloga direktorja Štrancarja

17 5 47
10.02.2018

Ali bo država ameriškemu podjetju s področja informacijskih tehnologij EON Reality, ki se zanima za najem stavbe Tkalka v središču Maribora, odobrila subvencijo za nova delovna mesta, bi lahko bilo znano kmalu. Kot smo izvedeli neuradno, naj bi namreč ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo prav v teh dneh pričakovalo odločitev zunanjega revizorja, ki preučuje, ali vloga EON-a izpolnjuje pogoje in merila za dodelitev pomoči po zakonu o spodbujanju tujih neposrednih investicij.

Pri načrtovanem prihodu EON Reality v Maribor pa izstopa dvojna vloga direktorja mariborske mestne uprave Simona Štrancarja, saj se v tem primeru pojavlja tudi kot predstavnik tega podjetja v Sloveniji. Štrancar je namreč sodeloval pri pripravi dokumentacije, potrebne za odločitev glede subvencije, ki jo je nato tudi osebno predal ministrstvu.

Po mnenju strokovnjakov za javno upravo naj to sicer ne bi bilo sporno, saj Štrancar za to naj ne bi bil plačan in od sodelovanja naj ne bi imel osebne koristi. Kljub temu pa Miro Haček iz Inštituta za družbene vede opozarja: "Zadeva ni sporna v delu, kjer se družba, katere uradni predstavnik je hkrati tudi direktor mestne uprave, zanima za investicijo na območju Maribora, tudi ne v delu, kjer se poteguje za dodelitev državne subvencije oziroma pomoči. Sporna pa postane v delu, kjer se spusti v odnos z občino, tukaj pa je direktor v konfliktu interesov, saj se postavi vprašanje,........

© Večer