We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Евроармия 3.0? Ще има ли нов Сталинград?

5 0 38
15.11.2018

Макрон и Меркел взеха историята в ръце

Ще има ли “реална и истинска европейска армия”, както обеща Меркел пред Европарламента? В близките 5-10 години едва ли, но след 20-30 защо не? Има обаче 2 висящи въпроса. Първо – с кого ще воюва тази армия? И второ – а какво ще стане с НАТО? Каквото и да стане, ще се разбере някъде към средата на века.

Ако погледнем на темата в по-крупен исторически план, изпъкват любопитни аналогии. Досега е имало

2 големи

общоевропейски

армии

Първата е армията на Наполеон през 1812 г., когато нахлува в Русия. Втората е армията на Хитлер през 1941 г., когато напада СССР. И в двата случая англосаксонците волю-неволю се оказват съюзници на Москва.

В началото на руската кампания “Великата армия” на Наполеон се състои от 400 хиляди войници, от които едва половината са французи. Другата половина са поляци, германци, италианци, испанци, хървати, австрийци и представители на най-различни други по-малки нации. Армията на Хитлер включва около 2 милиона чужденци. Сред тях са румънци, унгарци, италианци, испанци, холандци, белгийци, скандинавци (от всички нации, но най-вече финландци), украинци, словаци, хървати и разбира се, доста французи. Колко французи, е трудно да се каже, защото над 100 хиляди веднага се предават на съветските войски. Над 25 хиляди умират в съветските лагери, а 75 хиляди са репатрирани веднага след войната. Любопитно е, че при щурма на Берлин бункерът на Хитлер се отбранява от 700 френски доброволци. Трябва да са били доста мотивирани, за да стоят докрай.

Разбира се,

днешна Европа

няма нищо общо

с онази Европа,

защото тя е миролюбива, мултикултурна и не желае да нахлува никъде. Освен понякога да опази мира в някоя друга........

© 24 Часа