Devrim, Kürt sorununa sığmıyor!
Devrim, Kürt sorununa sığmıyor!
Ama “devrim”, hangi etnik kökenden gelirse gelsin bütün emekçilerin gerçek kurtuluşu olacak. Hep söyledik, proletarya Kürtleşmiyor, tersinden Kürt köylüsü proleterleşiyordu. Proleterleşen Kürt köylüsü, Türkiye işçi sınıfının organik parçası olarak, emekçilerin laik cumhuriyetinin harcını, birlikte mücadeleyle karacaktır.
Zayıf halka teorisi, emperyalist-kapitalist dünya sisteminde devrimci kopuşların nerelerde yaşanacağını anlatır. Lenin’in önemli katkısıdır: Eşitsiz gelişen emperyalist sistemde, sistemin zaaflarının biriktiği ülkelerde devrim potansiyeli birikir; emperyalist zincir zayıf halkasından kopar.
Sıkça sorduğumuz soru da buydu: Bu zayıf halka neresiydi?
Geçmişte, sanayileşme, sınıfın nicel gücü, örgütlenme durumu vs. gibi objektif koşullar konuşulurdu. Ancak Kürt sorunu söz konusu olduğunda, emperyalist-kapitalist sistemin zayıf halkası, Kürt siyasi hareketi tarafından hep “Kürt sorunu”yla eşleştirildi.
Kürt siyasi hareketinin geçmiş kodları, Kürt sorununu Ortadoğu’nun merkezi sorunu sayan ve Ortadoğu’yu da emperyalist dünya sisteminin merkezinde gören bir analizi barındırırdı. Kürt sorununun çözümünün, Türkiye devriminin ana parametresi olacağı iddia edilirdi. Buradan bölgenin devrimci bir “tepkimeye” gireceği savlanırdı.
Bizim ise temelden itirazımız açıktı: Türkiye devrimi, Kürt sorununun çözümünü de getirecek, Türkiye devrimi aynı zamanda bölgesel bir devrimin de önünü açacaktı.
Bugün de aynı şeyi düşünüyoruz. Dün üniversite kantinlerinde tartıştığımız bu olgular, bugünkü gelişmeler ışığında komünistleri haklı çıkarmış görünüyor.
Irak, Suriye ve........
