Kavurucu gerçekler: İklim krizinin gölgesinde Avrupa’nın kaderi

Avrupa’da sıcaklık kaynaklı ölümler, içinde olduğumuz yüzyılın sonuna kadar üç katına çıkabilir ve bu korkutucu değer, İtalya, Yunanistan, İspanya ve Portekiz gibi güney Avrupa ülkelerinde ve tabii muhtemelen Türkiye’de de orantısız şekilde artabilir. (Foto: Weather&Radar)

Çok tercih etmediğim bir şey ama, bu yazının merkezine insanı koyarak iklim krizinin etkilerine bakalım. Neden böyle söylüyorum? Yazılarımı okuyanlar gezegendeki biyoçeşitliliğe yönelik tehditler söz konusu olunca bizim dışımızdaki canlıların gözünden çevremize bakmayı tercih ettiğimi bilirler, çünkü bu konuda empati kurmaya ve kurdurmaya çalışıyorum.

Avrupa’da sıcaklık kaynaklı ölümler, içinde olduğumuz yüzyılın sonuna kadar üç katına çıkabilir ve bu korkutucu değer, İtalya, Yunanistan, İspanya ve Portekiz gibi güney Avrupa ülkelerinde ve tabii muhtemelen Türkiye’de de orantısız şekilde artabilir. Bunu neye dayanarak söylüyorum, çok yakın zamanlı yayımlanan bir araştırma sonuçları bu sonucun altını çiziyor ; gelgelelim bu çalışmada Türkiye yok, bu yaz yaşadığımız sıcakları düşününce öngörüm Türkiye’nin de bu ülkeler arasında olduğunu gösteriyor.

Bilinen eğilim Avrupa’da soğukların sıcak havalara göre daha fazla insan ölümüne neden olduğu yönünde ve bazı araştırmacılar küresel ısınmaya bağlı iklim değişikliğinin bu ölümleri azaltarak topluma fayda sağlayacağını savunuyor. Ancak yukarıda bahsettiğim yeni araştırma sonuçları Lancet Public Health dergisindeki bir araştırma makalesinde verilmiş. Makale, ölüm oranlarının ısınan havalara yavaş tepki vereceğini ve hatta yaşlıların tehlikeli sıcaklara daha duyarlı hale gelmesi ve savunmasız kalmaları sonucu özellikle belli yaş üstündeki bireylerin ölüm oranlarında artışa dikkat çekiyor.

Araştırmacılar, küresel ısınmanın felaket boyutuna ulaşıp 3°C veya 4°C seviyesine çıkması durumunda, sıcaklık........

© yetkinreport.com