ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü’nün yürüttüğü çalışmanın ilk bulgularına göre Marmara Denizi’nde oksijen seviyeleri düşüyor, deniz “koma” halinde. Fotoğrafta Haliç görünüyor. (Foto: Ahmet Bolat/Anadolu Ajansı)
Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Deniz Bilimleri Enstitüsü “Bilim 2” gemisi ile 8 bilim insanının katıldığı 2024 Marmara Denizi seferlerinin ilk bölümünü geçtiğimiz günlerde tamamladı.
İlk bulguları basın mensuplarıyla paylaşan Prof. Dr. Mustafa Yücel, Marmara Denizi’nin “ciddi oksijen açlığı çeken, komada bir yer,” olduğunu söyledi.
Yücel, “İlk bulgularımızda özellikle oksijende durum hiç ama hiç iç açıcı değil, hala Marmara ilk 30 metresi hariç ciddi oksijen azlığı çeken, komada bir yer. Oksijen özellikle ilk 30 metreden sonra ‘hipoksi eşiği’ dediğimiz, bir balığın giremeyeceği seviyede düşük. Ardından 150-200 metreye eriştiğinizde neredeyse ölçmekte zorlandığımız, çok çok az seviyelerde oksijen var” dedi.
Aynı hafta içinde yine ODTÜ Deniz Bilimleri’nden Prof. Dr. Barış Salihoğlu, Mersin Körfezi ile ilgili alarm verdi, denizdeki kirliliğin “müsilajdan bile kötü” durumda olduğunu belirtti.
Peki denizlerimiz neden “koma” durumuna geldi?
İklim değişikliğinin getirdiği sıcaklık artışları, buzulların erimesi gibi görsel olarak dramatik değişikliklerle sıkça gündeme gelse de, denizlerin ısınması bu sürecin belki de en tehlikeli ama göz ardı edilen yönlerinden biri.
ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü’nün kapsamlı çalışmaları, Marmara Denizi üzerindeki iklim değişikliği etkilerini detaylandırmakta.
Araştırmalar, deniz suyu sıcaklıklarının sürekli artması ve oksijen seviyelerinin azalmasıyla Marmara Denizi’nin biyolojik........