İstanbul’da motorkurye olarak çalışan Yunus Emre Göçer’in Somali Cumhurbaşkanı’nın oğlu olan Muhammed Hasan Mahmud tarafından trafikte öldürülmesi ve serbest bırakılmasıyla sonuçlanan yasal süreç tartışma yaratmıştı. SODEV, “Hizmet Sektöründe Çalışan Yoksulluğu ve Güvencesiz Çalışanlar” başlıklı bir araştırma raporu yayınladı ve Türkiye’nin güvencesizlerinin sorunlarına ışık tuttu.
“D-100’de feci kaza: Metrelerce sürüklenen 23 yaşındaki motokurye Cihan Karatepe ağır yaralı olarak kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi.”
“İstanbul’da kamyonun çarpması sonucu motokurye Feridun Kaplaner hayatını kaybetti.”
“İstanbul’da motokurye Yunus Emre Göçer’e çarparak hayatını kaybetmesine neden olan Somali Cumhurbaşkanı’nın oğlu Muhammed Hasan Şeyh Mahmud, para cezası ile serbest bırakıldı.”
“Kocaeli’de, tır çarpması sonucu yaralanan moto kurye Mehmet Nazif Yektir hastanede hayatını kaybetti.”
Benzeri haberleri artık çok sık duyar olduk. Motokuryelik, özellikle Covid-19 salgını döneminde hayatımızı kolaylaştırırken, kendi hayatlarını riske atanların meslek gruplarından biriydi.
“Eve ekmek götürmek, günü kurtarabilmek” için tercih edildiği sonucunun ortaya çıktığı motokuryelik, diğer 3 hizmet sektörü çalışanları ile birlikte, bir araştırmanın da öznesi oldu.
Sosyal Demokrasi Vakfı (SODEV)’in, “Hizmet Sektöründe Çalışan Yoksulluğu ve Güvencesiz Çalışanlar Araştırma Raporu”; Özel sektör ofis çalışanları, motokuryeler, AVM ve Özel güvenlik çalışanlarında yoksulluk üzerine önemli sonuçlar içeriyor.
Rapor için, bilgisayar destekli yüz yüze anket yöntemi ile 2023 yılı Aralık ayında, Türkiye genelinde her bir alt sektörde 1067 görüşme olmak üzere toplamda 4268 kişi ile görüşülmüş.
Dört farklı örneklem üzerinden yürütülen çalışma, hizmet sektöründe çalışan yoksulluğunun araştırılması, bu kesimlerin sorunlarını tespit etmek ve oy verme davranışlarını sosyal demokrat partiler lehine değiştirecek yerel bazlı stratejiler geliştirmek ve önerileri sosyal demokrat partilerle paylaşmak üzere tasarlanmış.
Sosyal Demokrasi Vakfı Başkanı Rasim Şişman, bu çalışmanın, yerel seçim öncesi, bu grupların refahını artırmaya yönelik yerel bazlı stratejiler geliştirilmesi ve bu kesimlerin oyununun alınabilmesi için önemli olduğuna işaret ediyor.
Yerel seçimler için çalışmanın önemine vurgu yapan Şişman, durumu şöyle değerlendiriyor:
“Bu araştırma son derece önemli. Genel seçimlerde tarihin en gerici ittifak bloğunun seçimleri yeniden kazanması, AKP’nin otoriterlikten totaliterliğe geçiş sürecini de hızlandırdı.Yargıda yaşanan son krizlerin de gösterdiği gibi AKP, Türkiye’nin sahip olduğu tüm demokratikleşme birikimini yok etmeyi ve kendi tek parti........