
GERÇEĞE AYKIRI BİLGİ
Muhalefetin Sansür Yasası, yönetimin Dezenformasyon Yasası diye tanımladığı kanun 18 Kasım 2022 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Muhalefet bu yasanın 29. maddesinin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.
Yasanın görüşmeleri sırasında ve kamuoyunda en fazla bu madde tartışıldı.
Bu maddeye göre “Gerçeğe aykırı bilgiyi” özellikle sosyal medya dediğimiz internet ortamında yayınlayanlara 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası getiriyor. Bu paylaşımı kimliğini gizleyerek veya örgüt adına yapanların cezası iki katına çıkartılıyor.
İşte tartışma da bu noktada başlıyor. Gerçeğe aykırı bilgi nedir? Paylaşılan bir bilginin gerçeğe aykırı olup olmadığına kim karar verecek?
Gerçeğe aykırı bilgi dediğinizde bu işi en fazla siyasetçiler ve ülke yönetiminde bulunanlar yapıyor. Hem de internet ortamında, gazetelerde, radyolarda ve televizyonlarda bas bas bağırarak!
O hale geldik ki artık siyasilerin ve yönetenlerin paylaştıkları bilgileri gülümseyerek takip ediyoruz. Yapacağız edeceğiz dedikleri ve yazarak veya söyleyerek yaydıkları birçok söylemlerinin gerçeğe aykırı olduğunu yaşayarak görüyoruz.
Mesela diyorlar ki........
© Yeşilgiresun


