Ses Bayrağımız, Türkçe mi?

Aşağıda okuyacağınız yazı, 1996 yılının Haziran ayında kaleme alınmıştır. Ankara - Gölbaşı Karma Esnaf ve Sanatkârlar Odası'nın aylık yayın organı olan “Gölbaşı Esnafın Sesi Gazetesi”nin 15. sayısında yayımlanmıştır. (Haziran 1996, Yıl:2 Sayı: 15) Dönemin Ankara Sanayi ve Ticaret İl Müdürü olarak konunun güncelliği nedeniyle Oda Başkanı Hulusi Gürpınar'ın isteği üzerine yazılmıştı. Bugün itibariyle üzerinden yirmi sekiz yıl geçmiş. Olumlu yönde bir değişiklik yok. Hatta sürekli kötüye gidiş var.
***
Türkçemiz, yeryüzünde en çok konuşulan ilk on dil arasında yer almaktadır. Ural-Altay dilleri grubuna giren Türkçe, Asya'nın orta ve kuzey bölümleri ile birlikte Anadolu ve Balkanları da kapsayan çok geniş bir coğrafyada yaygın olarak kullanılmaktadır. Göçler aracılığı ile Asya kıtasından geniş bir alana yayılan Türkçemiz, buralarda konuşulan diller ve uygarlıkları etkilediği gibi etkilendiği de açıktır. Coğrafyasında bulunan diğer dillerle sözcük alışverişinde bulunduğu bilinmektedir. Osmanlı İmparatorluğu döneminde Türkçenin yok sayılarak Arapça ve Farsçanın egemenliği altında kaldığı da gerçekliktir. Bu boyunduruk altından Ulusal Kurtuluş Savaşı ve Büyük Atatürk'ün gerçekleştirdiği dil ve harf devrimi ile kurtulduğumuzu sanıyorduk.
Türk Dil Kurumunun kurulması ve yaptığı araştırma ve incelemeler sonucunda Türkçemizde önemli gelişmeler olmuş ve Türkçe, bilim dili olma özelliği kazanmıştı.
Atatürk'ün dil ve harf devrimi ile yalnızca Türk Dil Kurumu oluşturulup, dil bilim anlamında Türkçenin gelişmesi sağlanmamış, aynı zamanda Türkçenin tüm........

© Yeşilgiresun