menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Bir Gürcistan Gezisi İzlenimi

9 1
02.01.2024

Hiç hesapta yokken yılbaşından önceki hafta üç günlük bir gezi yaptık. Tiflis'te bir gece konakladık, gerisi yolda geçti. Beş ayrı yerleşimi görecektik ama Batum ve Gori ile Mtskheta'yı gördük. Kutaisi'yi göremedik. Kısa bir gezi olduğu için her yeri görme fırsatımız olamayacaktı, öyle de oldu.
Giresun merkezli ve kalkışlı bir turla gittik. Gezimiz süresince bizlere hizmet sunan şoförlere, rehbere ve araç görevlisine teşekkür ediyorum.
***
Akşamleyin hareket ederek gece yolculuğunun uzun süren bir anında gümrükten geçtik ve sabahleyin Mtskheta şehrine ulaştık. Kahvaltıdan sonra bu şehri gezdik. Burasının, eski bir başkent olmasının yanında dini bir merkez olduğunu öğrendik. Kilisenin içindeki zeytin ağaçlarından eski bir yerleşimi ve kültürü gösterdiğini anladık. Aynı zamanda bu yerleşimde şarap üretiminin yaygın olduğunu gördük. Sonrasında Tiflis'e geçtik. Akşama kadar yaya olarak gezdik. SSCB döneminde yapılan ve 11.01.1966 tarihinde hizmete açılan 6,5 Km. uzunluğundaki 6 istasyonlu metroya bindik. SSCB'nin en eski dördüncü metrosuymuş. İstasyonlarının derinliği, çok aşağıdaydı. Oldukça dik biçimde konumlanan yürüyen merdivenle dikkati çekecek ölçüde uzun bir yolculuk yaptık. Git git bitmiyor! Eskiliğini anlatmak açısından metroya ait rayların altındaki traverslerin ahşap olduğunu da belirtmeliyim. 1966 yılında Tiflis'in nüfusunun 800 bin civarında olduğunu öğrenince şaşkınlığım bir kez daha arttı. Tabi ki, bu tarihten sonra yeni hatlar da yapılmış.
Ülkemizden doğarak Hazar Denizine dökülen Aras Nehrinin bir süre sonra Kura Nehri ile birleştiğini anımsatmalıyım. Kura'nın da Tiflis'in ortasından geçerek kenti ikiye böldüğünü söylemeliyim. Tiflis'in merkezi yerlerini gezdik. Ülkesinin büyük şairi Rustaveli heykelini de barındıran Rustaveli Caddesini boydan boya yürüdük. Özgürlük Meydanını ve heykelini gördük. Cadde üzerinde birçok kültürel yapının varlığına hiç şaşırmadım. Tiyatro ve opera binalarını, müzeler ve kültür merkezleri izliyordu. Birçoğunun Sovyet döneminde yapılmış olduğunu öğrendik. Rezo Gabriadze Tiyatrosu ve hemen dibindeki saat kulesi bizi mest etti. Yaklaşık 15 yıllık olmasına........

© Yeşilgiresun


Get it on Google Play