PKK terör örgütü başı Öcalan’ın 1999’da yakalanmasının ardından, toparlanmak için eylemsizlik kararı alan terör örgütünün gücü, Adalet ve Kalkınma Partisi’nin iktidara geldiği 2002 yılında iyice zayıflamış ve terör olayları minimize edilmişti. 2002 yılında şehit sayısı altı asker/polistir. 2002-2006 yılları arasındaki dönem terörle mücadelede açısından tümüyle kaybedilmiş yıllardır. PKK terör örgütü, 2004 yılından itibaren silahlı varlığını tekrar harekete geçirerek, 2007-2008 yıllarında şiddet eylemlerini artırmıştır. 2009 yılına gelindiğinde, siyasi iktidar tarafından başlatılan “Demokratik Açılım/Çözüm Süreci” ile birlikte binlerce şehit verilerek kazanılan “Alan Hâkimiyeti” terör örgütünün eline geçmiştir.
“Çözüm Süreci” nedeniyle, askerler tarafından teröristlerin yerlerinin belirlenmesine ve istihbaratın teyit edilmesine rağmen, mülki makamlar operasyona izin vermemiştir. 2009-2015 dönemi, terörle mücadele açısından stratejik hataların ve yanılgıların sürekli tekrarlandığı yıllardır. Bu yıllar, PKK terör örgütünün bazı yerleşim birimlerinde kontrolü ele geçirdiği bir dönem olarak tarihteki yerini almıştır.
2009’da başlatılan “Demokratik Açılım Süreci”nde 2009’da yerel seçimler ve 2011’de genel seçimler vardı. Seçimlerin kazanılması için, bu açılım çok önem taşımıştı. 2013’te başlatılan “Çözüm Süreci”nde 2014’te yerel ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri vardı. Yine seçimlerin kazanılması için bu süreç çok önemliydi.
***
“Demokratik Açılım ve Çözüm Süreci” öncesinde;
PKK terör örgütü kırsal alandaydı. Çözüm Süreci’nde olduğu gibi bazı şehirleri, yerleşim merkezlerini kontrol edememiş, yolları........