Hava Sahasında Siber Savaş

Ortadoğu’da gerilim, tarih boyunca hep karmaşık ve çok katmanlı olmuştur. Son günlerde yaşanan olaylar da bu gerilimi yeniden hatırlatıyor ve zaten var olan düğümleri daha da karmaşık hâle getiriyor.

Siber tehditler, bombalardan sessiz ama bir o kadar yıkıcıdır.

İsrail’in Lübnan’daki Refik Hariri Uluslararası Havalimanı'nın frekanslarını hacklemesi ve İran’a ait sivil bir uçağı vurmakla tehdit etmesi, bölgede yaşanan gerilimin teknolojiyle nasıl farklı bir boyuta taşındığını gözler önüne seriyor.

Yaşanan olay yalnızca askerî operasyonlarla sınırlı kalmayan, siber savaşın Ortadoğu’nun yeni normali hâline geldiğinin de göstergesidir. Hava sahalarında dolaşan jetlerin, füzelerin yanı sıra artık görünmez bir düşmanın, bilgisayar ekranlarında süren bir savaşın da var olduğunu göstermektedir.

Dünya üzerinde pek çok ülke, askerî gücünü sadece tanklar, uçaklar, gemiler ve füzeler üzerinden tanımlarken; siber uzayın savaşlardaki yeri giderek daha fazla önem kazanmaya başladı.

İsrail’in son saldırısı da bunun bir örneğidir. Bilinenin aksine bu saldırı bir füze, bomba veya tankla yapılmadı.

Bir bilgisayar ve internet üzerinden gerçekleşti. İsrail, Lübnan’daki Refik Hariri Havalimanı’nın hava trafik kontrol sistemlerine sızarak, kule frekanslarını ele geçirdi. Bu askerî harekât kadar stratejik bir........

© Yeniçağ